Natuurkunde

Cursus Arduino

Wat is de Arduino?

De Arduino. Een veel gebruikte microprocessor waarmee de buitenwereld bestuurd kan worden. De Arduino is goedkoop en er zijn heel veel toepassing te vinden op het internet. De manier van werken met de Arduino sluit perfect aan bij de 21st century skills, waardoor de Arduino goed in het onderwijs past.  

Doel van de cursus

De deelnemer wordt vertrouwd gemaakt met het programmeren van de Arduino. Daarnaast kan de deelnemer vanuit een idee zelf een Arduino systeem ontwerpen en bouwen. Hiermee kan de deelnemer leerlingen begeleiden bij het gebruik van de Arduino. Tevens worden handreikingen gedaan aan de deelnemer om de Arduino toe te passen in de lespraktijk. 

Voor wie

De cursus is bedoeld voor docenten en TOA’s uit het voortgezet onderwijs voor de vakken natuurkunde, NLT, informatica en Techniek met affiniteit met mechatronica. 

Tijdsduur en periode

De cursus bestaat uit 4 donderdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur. De cursus wordt in het najaar van 2017 georganiseerd. De cursus bestaat uit 12 contacturen en 6 voorbereiding/verwerkingsuren. De cursus is in 4 blokken opgesplitst:

Blok 1 - Kennismaking

Wat is een Arduino en wat kan je er mee? In dit blok wordt de basis van de Arduino behandeld, waarmee je al de eerste (eenvoudige) systemen gaat bouwen.

Blok 2: verdieping 

Een verdieping van blok 1, waarin complexere sensoren gebruikt worden, inclusief het gebruik van libraries en verschillende interface protocollen. Met deze sensoren bouw je ingewikkeldere systemen.  In dit blok gaan we ook vast nadenken over het eindproject.

Blok 3: Eindproject 

Je ontwerpt en bouwt een eigen systeem waarin de opgedane kennis van blok 1 en 2 moet gebruiken.

 Blok 4: Toepassing

Hierin worden voorbeelden gegeven van de Arduino in de lespraktijk en zullen we nadenken over andere mogelijke toepassingen.

Praktische informatie

De Arduino is een open-source project. Via internet zijn heel veel voorbeelden te vinden die als startpunt van je eigen project gebruikt kan worden. Tijdens de cursus zullen we je laten zien waar je die kan vinden. Tevens zullen (uit eigen ervaring) tips gegeven worden over de verkrijgbaarheid van componenten.

Elke deelnemer kan in zijn eigen tempo werken. Er zijn voldoende extra opdrachten beschikbaar om ook de snelle deelnemer te bedienen.

De University of Twente heeft Arduino Uno’s beschikbaar met standaard componenten, sensoren en een laptop. Een eigen laptop gebruiken kan ook (geen tablets). De deelnemer wordt aangemoedigd om zelf een Arduino Uno aan te schaffen.

Aanmelden en contact 

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Aernout van Rossum via a.n.vanrossum@utwente.nl


Aanmelden voor de Pro-U Arduino Cursus
Meld je aan voor de Pro-U Arduino Cursus
Meld je aan