Zij-instroomassessment

Het zij-instroomassessment ondersteunt bij de overstap naar een carrière als docent in het voortgezet onderwijs.

Het zij-instroomassessment (of geschiktheidsonderzoek) is gericht op docenten die in aanmerking komen voor het traject ‘Zij-instroom in beroep’, zoals carrièreswitchers uit een ander veld die willen overstappen naar het onderwijs, of zittende docenten die hun eerste of tweede bevoegdheid willen behalen. 

Het zij-instroomassessment is voor kandidaten:
  • Met een afgeronde hbo- of wo-opleiding in een verwant vakgebied en relevante werkervaring buiten het onderwijs
  • Die vanuit hun huidige functie de overstap willen maken naar een carrière als docent in het voortgezet onderwijs (vo) of middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
  • Die willen weten of zij geschikt zijn voor het beroep van docent
  • Die willen weten welke aanvullende scholing zij nodig hebben om een lesbevoegdheid te kunnen behalen

"Ik overwoog al langer om vanuit mijn huidige functie over te stappen naar het onderwijs. Het assessment was het duwtje in de rug dat ik nodig had."

Werkwijze 

Assessments zijn altijd maatwerk, omdat kandidaten deelnemen aan het assessment op basis van verschillende redenen en achtergronden. Na aanmelding vindt er een vrijblijvende intake met de coördinator van het assessmentcentrum plaats, waarin onder meer de procedure en wederzijdse verwachtingen worden besproken. Op basis van dit gesprek wordt geadviseerd om al dan niet deel te nemen aan het assessment.

Het assessment bestaat uit het samenstellen van een portfolio, een praktijkobservatie en een criteriumgericht interview. Deze onderdelen worden hieronder kort toegelicht. Ook kan hier meer informatie worden verkregen over de procedure van het assessment en de rechten en plichten van de betrokkenen.  

  • Portfolio

    In het portfolio wordt gevraagd om een CV en een omschrijving en inschatting van de relevante ervaring voor een docent in het vo of mbo, inclusief een overzicht van relevante diploma’s en andere bronnen.

    De tijdsinvestering voor het maken van een portfolio is ongeveer 8 uur. Omdat er bronnen (bijlagen) verzameld en beschreven dienen te worden, kan dit proces een aantal weken in beslag nemen. 

    Materialen en informatie

    Portfolio template: eerstegraads / tweedegraads
    Brochure Vakinhoudelijk Masterniveau Universitaire Lerarenopleidingen
    Kennisbases Tweedegraads Lerarenopleidingen

  • Praktijkobservatie

    In het kader van de praktijkobservatie geeft de kandidaat een les aan (bij voorkeur) diens eigen klas, in het niveau en vak van de gewenste bevoegdheid. Deze les wordt geobserveerd door de assessoren.

    De les wordt voorbereid door middel van een schriftelijke lesvoorbereiding die vooraf met de assessoren wordt gedeeld en afgerond met een reflectie

    Materialen
    Lesvoorbereidingsformulier

  • Criteriumgericht interview

    In het criteriumgericht interview gaan de assessoren met de kandidaat in gesprek aan de hand van de bekwaamheidseisen: de vakinhoudelijke, de vakdidactische en de pedagogische bekwaamheid, en de professionele beroepsopvatting en -houding. Het portfolio en de praktijkobservatie dienen in dit gesprek als basis.
    De tijdsinvestering voor het gesprek bedraagt maximaal twee uur.

  • Procedure

    De volledige procedure van het zij-instroomassessment, inclusief het assessmentprotocol en de rechten en plichten van de verschillende betrokkenen, is hier te vinden.

Resultaat

Op basis van het assessment wordt een kandidaat al dan niet geschikt verklaard als zij-instromer in het beroep van leraar in het vo of mbo in het niveau en vak waarvoor het assessment is aangevraagd. Als een kandidaat geschikt wordt verklaard, ontvangt deze een geschiktheidsverklaring en kan er een leerovereenkomst op maat worden aangevraagd bij een lerarenopleiding. De assessoren leggen hun bevindingen vast in een rapportage. Deze rapportage wordt in concept aan de kandidaat voorgelegd. Na goedkeuring wordt de rapportage definitief gemaakt en naar kandidaat en werkgever verstuurd.

Doorlooptijd & kosten

Vanaf het moment dat het portfolio is ingeleverd, is de doorlooptijd van het assessment ongeveer twee maanden. Kandidaten dienen hier rekening mee te houden in verband met startdata van lerarenopleidingen. Het assessment kan gedurende het hele jaar (behalve in de schoolvakanties) worden afgenomen. De kosten voor het zij-instroomassessment bedragen €2600. Wanneer een kandidaat geschikt wordt verklaard, kunnen de kosten van dit assessment door de werkgever worden voldaan vanuit de subsidie zij-instroom die na het assessment kan worden aangevraagd. Meer informatie over subsidies is te vinden via DUO.

Meer informatie & aanmelden

Voor vragen kan contact worden opgenomen met de coördinator van het ACT via act@utwente.nl of +31 (0)53 489 6913. Het aanvragen van een assessment kan via onderstaand aanmeldformulier. Aanvragen kunnen gedaan worden door de werkgever of de kandidaat zelf. Indien er een overeenkomst is met een organisatie voor voortgezet onderwijs of mbo waarin werkend leren mogelijk wordt gemaakt, is het tevens mogelijk om de aanvraag te doen als bemiddelingsbureau of uitkeringsinstantie. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het zij-instroomtraject.