Zie Aanbod

Maatwerk

wij maken een match tussen uw concrete vraag of een ontwikkeltraject en UT-expertise.

Het maatwerk is bedoeld voor scholen of docentgroepen die een specifieke behoefte hebben die niet in het reguliere programma van Pro-U wordt aangeboden. In samenspraak met de school wordt een maatwerkactiviteit of traject door Pro-U ontwikkeld en verzorgd.

Pro-U kan bijvoorbeeld een workshop over een bepaald onderwerp verzorgen op een studiedag, of meerdere sessies organiseren die bijdragen aan onderwijsontwikkeling binnen de school. Het is ook mogelijk voor scholen om om met UT-experts te sparren over een bepaald thema, waarbij de UT-expert voor een bepaald aantal uren kan worden ingezet.

Expertises

Vakdidactiek

Instructiekwaliteit

Onderwijsontwikkeling

Scheikunde

Differentiatie

Schoolontwikkeling

Natuurkunde

Formatief toetsen

Schoolleiderschap

Wiskunde

Bèta en taal

Computational thinking

Informatica

Wetenschapsoriëntatie

Data-use & decision-making

Maatschappijleer

Onderwijstechnologie

Curriculumvernieuwing

Economie

Lesobservatie

Onderwijsontwerp

(Interdisciplinair) STEM

(Video)coaching

Leermiddelen

Er kan ook een combinatie worden gemaakt met het project Persoonlijk Assistent Leraar (PAL) van Pre-U
Bekijk PAL
In dit project assisteren UT-studenten docenten in het middelbaar onderwijs. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van onderwijs, het begeleiden van projecten of het ondersteunen bij andere werkzaamheden. Door interne opleiding, ondersteuning met VO-experts en de verbinding met de lerarenopleiding en de onderzoeksgroep ELAN brengen de PAL's academische vaardigheden en academisch denken mee naar de school.

Voorbeelden van maatwerk

Om een goed beeld te geven over wat Pro-U maatwerk kan doen voor scholen, vindt u hier een aantal testimonials en voorbeelden van verschillende eerdere trajecten. 

 • Onderzoeksvaardigheden
  • Genereer (opnieuw) kennis over de wetenschappelijke werkwijze en maak samen met een expert van Pro-U de vertaalslag naar het middelbaar onderwijs.
  • Werk aan relevante ontwerp- en onderzoeksvaardigheden en een academische houding bij leerlingen.
  • Creëer als docententeam samen een herkenbare werkwijze voor leerlingen in verschillende vakken, die tevens bruikbaar is bij PWS-begeleiding.

  In combinatie: Pre-U PWS Leerlijn

  Via Pre-U kunnen leerlingen begeleid worden in hun PWS proces. Bekijk hier de mogelijkheden.

 • Differentiatie
  • Leer over doelgericht differentiëren en pas nieuwe inzichten direct toe in de praktijk.
  • Nadruk ligt op het op- en uitbouwen van handelingsrepertoire en het verkennen van strategieën.
  • In meerdere sessies krijgt de werkgroep op school ondersteuning door de Pro-U expert. Eigenaarschap en implementatie ligt bij de school.
 • Pro-U als sparringspartner
  • Zet Pro-U in als sparringspartner bij een bepaalde werkgroep of onderwijsontwikkeling.
  • De UT-expert richt zich op het meedenken, inbrengen van wetenschappelijke kennis en ervaring.
  • Iemand van buiten de organisatie kan soms net een andere kijk op bepaalde zaken geven.
Marieke van Geel, Universitair docent ELAN
“Werken met docenten vind ik heel mooi, zeker in een traject met meerdere sessies kan ik de deelnemers en hun context echt wat beter leren kennen en krijg ik een goed beeld van wat er zoal speelt bij de school. Elke sessie vroeg ik naar praktijkervaringen, en daar probeerde ik dan op in te spelen. Het is interessant om te horen wat docenten uit het maatwerk halen, hoe ze dat vervolgens inzetten in de praktijk, en hoe zij daar dan ook de reactie van leerlingen of de klas daarop ervaren. Ik maak tijdens zo’n traject kennis met nieuwe contexten en scholen, daar leer ik ook weer van!””
Marieke van Geel, Universitair docent ELAN
““Ik vond het echt heel knap hoe Marieke (van Geel, ELAN) in vier sessies zoveel kon vertellen over differentiëren in de klas. De inhoud was meteen te gebruiken. Ook kon ik de leerdoelen en succescriteria voor mezelf op een rijtje kon zetten. Dat heb ik eigenlijk de volgende dag meteen gedaan en het is nu iets wat in ons portfolio blijft en waar andere docenten ook gebruik van maken.””
Els de Wilde, Het Erasmus College

Aanvragen & kosten

Mocht u interesse hebben in een traject op maat, dan vragen we om contact met ons op te nemen via pro-u@utwente.nl. Het koppelen aan het juiste maatwerktraject kan wat tijd kosten, we vragen daarom om ten minste 6 tot 8 weken van tevoren contact op te nemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We bespreken graag persoonlijk uw vraag en stellen vervolgens een prijsopgave op.