Zie Conferenties

Conferentie Leiderschap

speciaal voor schoolleiders: Conferentie leiderschap voor duurzame onderwijsontwikkeling

Steeds meer scholen werken aan onderwijsverbetering via Professionele Leergemeenschappen (PLGs), zoals datateams en lesson study-teams. Duurzaam werken aan onderwijsverbetering met PLGs is echter een uitdaging. Schoolleiderschap speelt hierbij een belangrijke rol. Hierbij gaat het niet alleen om de eindverantwoordelijk schoolleider, maar ook om alle (informele) leiders, zoals teamleiders, sectievoorzitters en teacher leaders. De grote vraag is hoe leiderschap deze duurzaamheid concreet kan bevorderen. Vaak kom je dan uit op de welbekende maar zeer algemene rijtjes met belangrijke leiderschapsfactoren, zoals het hebben van een visie, docenten faciliteren en docenten stimuleren. Maar wat betekent dit precies en hoe doe je dit nu binnen je eigen school? Hier gaan we tijdens deze conferentie op in.

Deze conferentie was een samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente
 • Keynote: Leadership and networks for stronger tomorrows [Engels]

  The normalcy we once took for granted has shifted dramatically. During the pandemic, many education systems had to shift toward online and distance education.  This has significantly disrupted our leadership and learning spaces. However, this also has provided all of us the unique opportunity to rebuild, reimagine, and retool ourselves and our educational systems in a re-dedicated effort to come together in making significant growth and change towards a brighter future. The evidence is clear, we must not pull back further into our individualistic shells in this moment. Leaning in and supporting our social networks and relationships offers the chance to become even more connected and better linked toward stronger tomorrows.

  Deze keynote wordt gegeven door Professor Alan Daly. Hij is directeur van het Educational Leadership Joint Doctoral Program bij de afdeling Education Studies, aan de University of California. Leiderschap, sociale netwerkanalyse en onderwijsverandering zijn de hoofdthema’s van zijn onderzoek. Hij heeft ruime ervaring in het onderwijsveld, als onderzoeker én als onderwijsprofessional. Hij deelt zijn ervaringen en lessen daaruit op zeer inspirerende wijze.

 • Workshop #1: Reflectietool leiderschap en duurzame onderwijsontwikkeling

  Scholen werken voortdurend aan nieuwe ontwikkelingen. Hiervoor vindt vaak professionalisering van docenten plaats. Dit garandeert echter nog geen duurzame implementatie in de school als geheel. In deze workshop presenteren we inzichten uit ons onderzoek naar succesfactoren voor het duurzaam invoeren van onderwijsvernieuwing en de rol van leiderschap hierbij. We gaan aan de slag met deze inzichten en een concrete tool om de duurzaamheid van nieuwe ontwikkelingen te bevorderen en de rol van de schoolleiding hierbij. Aan het eind van deze workshop heeft u concrete aandachtspunten voor het duurzaam implementeren van vernieuwing in uw school.

  Deze workshop wordt gegeven door Cindy Poortman.

 • Workshop #2: Leiderschap voor duurzame onderwijsverbetering met datateams

  Hoe kan uw school belangrijke onderwijsproblemen op een effectieve manier oplossen? Hoe krijgt uw school bijvoorbeeld de examenresultaten omhoog?  Hoewel scholen over veel data beschikken, worden beslissingen om het onderwijs te verbeteren nog vaak gebaseerd op aannames, anekdotes en onderbuikgevoelens. De Universiteit Twente ontwikkelde de datateam® methode om data, zoals toetsresultaten, doorstroomgegevens en observaties in de klas, effectief te gebruiken om concrete vraagstukken op te lossen en zo het onderwijs te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat het werken met data kan leiden tot beter onderwijs en betere leerlingresultaten.

  Tijdens deze workshop maakt u kennis met de datateam methode en gaan we ook in op de diverse bronnen die u kunt gebruiken ten behoeve van data-analyse. Tevens gaan we in op de rol van de schoolleider bij het werken met data. Hoe kunt u dit proces in goede banen leiden? Hierbij vragen wij tijdens de sessie om uw input , maar uiteraard delen we ook de resultaten van ons onderzoek naar leiderschap en datagebruik.

  Deze workshop wordt gegeven door Prof. dr. Kim Schildkamp

 • Workshop #3: Leiderschap voor duurzame onderwijsverbetering met lesson study

  Hoe kunnen docenten op uw school hun lessen continu blijven verbeteren? Hoe kunnen ze dit in gezamenlijkheid doen, zodat de school als geheel steeds beter onderwijs verzorgt? Hoewel veel scholen met innovaties bezig zijn, zijn deze meestal een kort leven beschoren en bereiken ze vaak niet alle docenten. Hierdoor verbetert het onderwijs op de school niet of nauwelijks. Sinds 2013 werkt de Rijksuniversiteit Groningen met Lesson study, zowel in de lerarenopleiding als op scholen. Lesson study is een professionaliseringsaanpak uit Japan die de wereld aan het veroveren is. Tijdens deze workshop maakt u kennis met Lesson study, en gaan we in op de rol van de schoolleider bij het werken met lesson study op school. Hoe kunt u dit proces in goede banen leiden? Wat hebben docenten nodig? Naast uw input, zullen we ook de resultaten van ons onderzoek naar leiderschap en het organiseren van Lesson study op school met u delen.

  Deze workshop wordt gegeven door Siebrich de Vries.

Terugblik conferentie leiderschap

Afgelopen donderdag 11 november 2021 heeft de Conferentie Leiderschap over duurzame onderwijsontwikkeling plaatsgevonden voor ongeveer 60 deelnemers. Na de inloop met koffie en thee gaf Professor Alan J. Daly, directeur van het Educational Leadership Joint Doctoral Program aan de University of California een inspirerende keynote over 'leadership and networks for stronger tomorrows'.

Na de keynote werd het boek 'Leiderschap voor onderwijsontwikkeling: van idee naar duurzame PLG' gepresenteerd en uitgedeeld en konden deelnemers een van de drie workshops volgen. De ochtend werd afgesloten met een lunch waarbij deelnemers nog met elkaar konden napraten. Aansluitend volgde de openbare verdediging proefschrift van Elske van der Boom - Muilenberg. 

Hieronder een impressie van de conferentie en downloads naar het boek, de keynote en de verschillende workshops

Pro-U | Samen leren
Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Conferentie Leiderschap

Bekijk hier alle foto's van de conferentie.

Betrokkenen