Tijdlijn

onderzoek opzetten

Nu de mindmaps klaar zijn, is het tijd om je onderzoek op te zetten. Als leerkracht zorg je ervoor dat je het thema levend houdt, dit kun je doen door lessen te geven die gerelateerd zijn aan het thema, of door verschillende activiteiten te doen die op een bepaalde manier met het thema te maken hebben. Ook is het belangrijk dat je leerlingen vanuit de mindmaps onderzoeksvragen opstellen.

van mindmap naar onderzoeksvraag 

Vanuit de mindmaps gaan de leerlingen een stapje verder; ze maken er nieuwsgierige vragen van. Welke subthema's en vragen vinden ze echt interessant en willen ze gebruiken voor hun onderzoek? Probeer met elkaar sub-thema’s en vragen te onderscheiden. Binnen het thema sport bijvoorbeeld het sub-thema voeding: ‘Maakt het uit wat ik eet voordat ik ga sporten?’. Dieren en sport: ‘Welk hondenras kan het hardst rennen?’ Gevoelens en sport: ‘Ga je je van regelmatig sporten gelukkiger voelen?’

Houd er rekening mee dat niet elk onderdeel van je mindmap valt te onderzoeken. Sommige vragen kun je bijvoorbeeld opzoeken, bijvoorbeeld over de geschiedenis. Andere vragen kun je niet zelf uitvoeren, bijvoorbeeld als ze over de ruimte of het heelal gaan.

Wanneer kinderen zelf gaan onderzoeken komen ze op sporen waar je als leerkracht niet altijd aan denkt.Maria Hofland, Groep 6 van de Aloysiusschool

Goede onderzoeksvragen

Hoe maak je van die nieuwsgierige vragen nou goede onderzoeksvragen? Laat de leerlingen nadenken over hoe ze de vragen denken te kunnen onderzoeken. Dit geeft vaak al een indicatie of de vraag een goede onderzoekbare vraag is. Pre-U heeft een filmpje en een stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. Speel het filmpje klassikaal af, maak met het werkblad 'Stappenplan opstellen onderzoeksvraag' onderzoekbare vragen van de nieuwsgierige vragen van de leerlingen, en het onderzoeken en ontdekken kan beginnen!

In onderstaand filmpje wordt besproken wanneer een vraag een goede onderzoeksvraag is.

Heb je behoefte aan feedback op de onderzoeksvragen van je leerlingen of wil je tips voor bijvoorbeeld handige filmpjes of boeken? Mail de onderzoeksvragen van je leerlingen naar pre-u-junior@utwente.nl en wij helpen jullie op weg!

Met bijdragen van School aan Zet