Zie Materialen

Zaboekie Magazine

Hieronder vind je meer informatie over ons eerste Zaboekie Magazine! Zaboekie Magazine is voortgekomen uit onze Xperimenta middagen voor kinderen. Zaboekie is een inspirerend magazine voor kinderen, leerkrachten én ouders. Net als in de Xperimenta middagen onderzoeken we een centraal W&T gerelateerd onderwerp vanuit alle kanten.

De benadering van Zaboekie van een centraal W&T gerelateerd onderwerp, in deze eerste Zaboekie editie ‘Energie’, biedt een voorbeeld om W&T en onderzoekend en ontwerpend leren op een thematische en vakoverschrijdende manier in de les aan te bieden. Daarnaast biedt deze Zaboekie ondersteuning bij het vormgeven van inspirerende lessen en opdrachten over energie.

“Onderzoek kun je in alle vakgebieden wel doen.”
Annerieke Ikink, Groep 6 van de Aloysiusschool

Maar Zaboekie is niet alleen handig voor leraren! Kinderen leren alles over het onderwerp uit de Zaboekie, vanuit verschillende invalshoeken. Door de vele suggesties voor proefjes en onderzoekjes kunnen ze zelf ook nog van alles ontdekken!

Ouders kunnen samen met hun kinderen het magazine doornemen en inspiratie opdoen voor activiteiten en gesprekken met hun kinderen. Zo kunnen ze samen op ontdekkingstocht. De experimenten in Zaboekie kunnen gemakkelijk thuis worden uitgevoerd, met middelen die in de meeste keukenkastjes staan.

Deze Zaboekie gaat over het thema energie. Het thema wordt vanuit negen kanten belicht: vanuit natuurwetenschappelijke invalshoeken, maar ook vanuit bijvoorbeeld de psychologie, kunst en filosofie. Die brede aanpak vinden wij belangrijk omdat we kinderen willen leren dat je altijd vanuit meer kanten naar iets kunt kijken. 

Inmiddels is er ook een tweede versie; een Xperimenta magazine over licht! Klik hier om daar meer over te lezen!

Helaas verkopen we dit magazine niet meer, wel zijn er nog enkele magazines op voorraad. Heb je interesse, stuur dan een mail naar pre-u@utwente.nl.