Welkom!

Welkom op de website van Onderzoeken met de klas! Onderzoeken met de klas is een initiatief van Pre-U van de Universiteit Twente

Bestel het Xperimenta Magazine!
Mail pre-u@utwente.nl

Wetenschap en technologie (W&T) is overal om ons heen en leent zich dan ook bij uitstek om op een thematische en vakoverstijgende manier aan te bieden. Met deze website laten we scholen en leerkrachten zien hoe je op een hele leuke manier en onder deskundige begeleiding aandacht kunt besteden aan wetenschap en technologie in de klas. We dagen leerkrachten en vooral de leerlingen uit om zelf een thema bij de kop te pakken en vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en uit te werken. We geven suggesties voor thema’s die zich goed lenen voor deze manier van werken en kunnen helpen met het verzinnen van goede onderzoeksvragen. 

Pre-U wil jullie laten zien dat W&T in de klas écht niet veel extra moeite of specialistische kennis van de leerkracht vergt. Zolang de leerkracht de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de leerlingen maar deelt! De lessen worden veel leuker en leerzamer wanneer de leerkracht niet pretendeert op elke nieuwsgierige vraag een antwoord te hebben, maar in plaats daarvan samen met de leerling op zoek gaat naar het antwoord!

Voor het onderzoeken met de klas hebben we een tijdlijn gemaakt die je laat zien hoe je het proces met de klas kan aanpakken. Daarnaast bieden we ondersteuningsmateriaal en inspirerende filmpjes, en vind je op deze website veel achtergrondinformatie over wetenschap & technologie in de klas. 

Om jullie ontdekkingsreis vast te leggen kunnen jullie een eigen tijdschrift, filmpje, poster of website te maken. Of organiseer een science fair of Kinderlab op school! Uiteindelijk willen we graag zien wat jullie onderzocht hebben. Op de pagina Inzendingen stellen we alle inzendingen tentoon, zodat we samen ook weer andere leerkrachten kunnen inspireren en enthousiasmeren voor het thematisch en vakoverstijgend integreren van W&T in de klas.

“Het is ontzettend leuk om vanuit de nieuwsgierigheid van kinderen te werken.”