Zie 2014

16 september: Workshop ‘Stil: Introvert in een extraverte wereld’

Het doel van de workshop was om meer inzicht te krijgen in de begrippen introvert en extravert, af te tasten binnen welke categorie je zelf valt en uit te wisselen hoe je met introverte of extraverte mensen om kunt gaan. Slechts een derde van alle mensen blijkt namelijk introvert te zijn. Introvert extrovert

Centraal in het eerste deel van de bijeenkomst was de vraag ‘waar krijg je energie van?’ Introverte mensen luisteren over het algemeen liever dan dat ze praten. Ze halen hun energie uit hun innerlijke wereld; uit rust, zelfreflectie en bijvoorbeeld activiteiten als lezen. Toch moet je bij introverte mensen niet meteen denken aan asociaal gedrag, verlegenheid of kluizenaars. Introverte mensen hebben slechts meer tijd nodig om zichzelf op te laden.

Het tegenovergestelde van introverte mensen zijn de extraverte persoonlijkheden. Deze mensen halen hun energie uit de buitenwereld, uit contacten met andere mensen. Deze categorie mensen zijn dol op actie, dynamiek en gaan graag sociale contacten aan. Extraverte mensen zijn snel, actief en herladen zichzelf vlug.


Introversie en extraversie zijn aangeboren temperamenten. Het is geen karaktereigenschap of gevolg van socialisatie. Relevant is echter de vraag hoe je er – voor jezelf – mee om gaat. Het is belangrijk te achterhalen in welke categorie je zelf valt (of dat je een combinatie van beide bent), waar jij energie van krijgt én hoe je je energie kunt ‘managen’.

Tijdens de workshop worden diverse – zeer herkenbare – praktijkvoorbeelden, van zowel introverte als extraverte collega’s, naar voren gehaald en besproken. Over en weer probeert men van elkaar te begrijpen hoe men naar situaties kijkt en waarom men op een bepaalde manier handelt.

René Meijer, psycholoog en directeur van opleidingscentrum het Balkon, legt bijvoorbeeld uit dat ook als je introvert bent je jezelf op het werk soms moet profileren en je kennis actief moet delen. Je moet niet in de valkuil stappen dat een ander ‘het allemaal wel weet’ en jij niets toe hoeft te voegen.

Een suggestie van René Meijer is om het filmpje over de TED Talk van Susan Cain te bekijken:

http://www.thepowerofintroverts.com/susan-cain-ted-talk-2014-quiet-revolution/