Techniekfilosoof Coeckelbergh in EenVandaag

In de Verenigde Staten verschijnt de één na de andere nieuwe drone. Dat zijn onbemande vliegtuigen die van duizenden kilometers afstand automatisch raketten kunnen afvuren. En er wordt in militaire programma’s gewerkt aan robots die de intrede kunnen maken op het slagveld, die zelf kunnen beslissen over leven en dood.

In de reportage van EenVandaag van dinsdag 11 juni 2013 lieten techniekfilosoof Marck Coeckelbergh en student Nico Nijenhuis van de Universiteit Twente hun licht schijnen op dit onderwerp. Bekijk hier het item.

sitestat

De steeds verdergaande robotisering van het slagveld leidde ertoe dat de Zuid-Afrikaanse rapporteur Christoph Heyns van de Verenigde Naties een oproep deed om de voorbereidingen tot een zelfstandige oorlogsrobot te verbieden.

In EenVandaag een reportage over de ontwikkeling van de robotisering van het slagveld. Is het nog te stoppen en hoe beslist een robot straks over leven en dood? Is het wenselijk en is het maatschappelijk wel te aanvaarden? En als het mis gaat, wie is er dan aansprakelijk?
Techniekfilosoof Mark Coeckelbergh beschreef de ethische bezwaren in de reportage. Ook UT-student Nico Nijenhuis kwam aan bod met zijn robotvogels.