UTDienstenCFMLTSHNieuwsVolgende fase in ontwerp Hogekampplein

Volgende fase in ontwerp Hogekampplein

Vrijdag 7 juni is de volgende fase in het ontwerp van het Hogekampplein aan de belangrijkste partijen die zich om het plein heen begeven, gepresenteerd door Ray Klumpert en André de Brouwer van de dienst Campus & Facility Management. Aanwezigen waren gebruikers van de High Tech Factory, de Vrijhof en het huidige Drienerburght hotel. Met hen is het ontwerp en de planning tot in detail besproken en zijn er vele vragen en zorgen behandeld.   

Naast een concretere planning in wat er wanneer gaat gebeuren, is nu ook een aantal punten in het ontwerp aangepast naar aanleiding van reacties van de betrokken partijen op het eerste ontwerp dat begin dit jaar was gepresenteerd.  Zo gaf het hotel destijds aan dat voor het U Parkhotel belangrijk is dat het terras buiten aansluit op de plek waar het restaurant komt en voor alle ‘omwonenden’ werd een belangrijke zorg geuit omtrent een goede bereikbaarheid van de gebouwen aan het plein versus afsluitbaarheid van het plein voor doorgaand verkeer en sluipverkeer en adequate parkeervoorzieningen.

Parkeerplaats achterzijde Hogekamp
De parkeerplaats is inmiddels in voorbereiding. Er komen om precies te zijn 240 plekken, inclusief een aantal bredere plaatsen vlak voor het hotel, voor minder validen. Voor het hotel komt een grote draaicirkel. In totaal komen er 8 laadplekken voor elektrische auto’s. Voor de toekomst is hiervoor in eventuele uitbreidingsmogelijkheden voorzien.

Het streven is dat op de dag dat Hogekamp wordt opgeleverd, op 10 juli,  de eerste auto’s kunnen parkeren. Het bestraten van de achterkant van het gebouw geeft geen trillingsoverlast voor de omwonenden. Zodra er aan de voorkant wordt begonnen met bestrating, wordt eerst samen met de gebruikers van High Tech Factory getest op welke manier de trillingsoverlast kan worden beperkt.

Er komen duidelijke looproutes van de huidige parkeerplaatsen rondom het Hogekampplein naar de aanliggende gebouwen, voor medewerkers, bezoekers en leveranciers. Voor toegang tot de campus vanaf de parkeerplaats achter de Hogekamp worden nog nadere afspraken gemaakt voor wat betreft gebruik van de intercom door U Parkhotel en High Tech Factory om leveranciers toe te laten en het gebruik van toegangspasjes voor medewerkers van bijvoorbeeld de High Tech Factory. Dat betekent dus ook dat er over het plein kan worden gereden indien nodig voor leveranciers dan wel hulpdiensten.

Voor de hele bestrating van de parkeerplaats wordt cementvrij beton gebruikt. Deze toepassing vindt hier op de campus voor het eerst in Nederland plaats. Het puin van oude bestrating dat voor deze toepassing wordt gebruikt is onder andere afkomstig van onze eigen campus.

Het Hogekamp plein
Het plein dat wordt gerealiseerd krijgt een zandkleurige kleur met aan de kopse kanten roodkleurige tribunes van circa twee meter hoog, gecombineerd met zitelementen aan pleinkant en groenbakken aan weerszijden.
Het plein wordt gekenmerkt door openheid, toegankelijkheid en inzetbaarheid voor diverse al dan niet spontane, kleinschalige activiteiten.
Voor de ‘omwonenden’ zijn bereikbaarheid en vindbaarheid belangrijke thema’s. High Tech Factory vindt het belangrijk goed zichtbaar te zijn voor bezoekers op het moment dat ze op het plein komen vanachter de Hogekamp vandaan. Nagedacht wordt of een landmark de zichtbaarheid van het gebouw kan ondersteunen. Daarnaast zijn duurzaamheid en innovativiteit belangrijke thema’s in het ontwerp en de uitvoering van het plein, dat komt terug in de toepassing van het cementvrije beton, maar ook in dimbare verlichting en de afvoer van water bijvoorbeeld.

Het fietspad vanaf de Vrijhof over het plein heen naar de achterkant van de campus vormt een diagonaal, dwars over het plein heen. Langs deze diagonaal komen diverse zitmeubels van beton gecombineerd met hout. Lage verlichting langs de diagonaal dient om het fietspad uit te lichten. Hoge masten komen terug op het plein zelf en voetpaden worden tot op kniehoogte verlicht. Alles met dimbaar led licht.  

Om het hemelwater dat afgevoerd moet worden goed op te kunnen vangen, is in het plan een helofytenfilter opgenomen, dat zorgt voor een goede en gezuiverde afwatering richting de vijver. Het water in de huidige vijver bij de Hogekamp wordt daarmee weer levendiger en tevens gezuiverd van bijvoorbeeld vervuilende stoffen. Zo ontstaat er weer meer ruimte voor de ontwikkeling van diverse flora en fauna.

Voor digitale bereikbaarheid op het plein is voorzien in de aanleg van internet en glasvezel.

De timing van de aanleg van het plein hangt nauw samen met de ontwikkelingen in en rondom de toren van de Hogekamp en zal starten vanaf begin volgend jaar januari met een doorloop tot en met december 2019.

Overlast
Binnenkort wordt de Hogekamp opgeleverd en kan het gebouw in gebruik worden genomen. Camelot heeft de inschrijving voor de verhuur van de student studio’s reeds geopend. Het U Parkhotel zal volgend jaar februari haar deuren openen.

Inmiddels is bekend dat de toren die aan de Hogekamp is gekoppeld ook wordt gerenoveerd voor verhuur van grotere appartementen door Camelot. De sloop van de binnenkant van de toren en het verwijderen van de buitengevel zijn inmiddels in gang gezet. De sloopwerkzaamheden verlopen voor het grootste deel van binnenuit, waardoor er zo min mogelijk overlast voor de buren wordt nagestreefd (U Parkhotel, bewoners Hogekamp en High Tech Factory). In ieder geval betekent de renovatie van de toren wel dat er nog voor ruim een jaar aan bouwoverlast zal zijn rondom de Hogekamp en blijft er een aan- en afvoer van grote bouwvrachtwagens en het gebruik van bouwliften en -kranen. Om de overlast zo beperkt mogelijk te houden komt er een kleiner afgezet gebouwgebied, komt er een vaste opstelplaats voor een kraan met elektrische aandrijving en wordt er de komende maand een tijdelijke weg langs de bouwplaats aangelegd, vanaf de nieuwe parkeerplaats om het hotel heen naar de High Tech Factor.

Planning
Mei t/tm juli 2018:                       Parkeerplaats achter Hogekamp
Juni / Juli 2018:                           Aanleg bouwplaats voor toren Hogekamp + weg eromheen naar HTF
September / januari 2019:           Buitenkant gevel toren december 2018
September / januari 2019:           Terras en tuin U Parkhotel
Januari / juni 2019:                      Tuinkant Vrijhof bij de waterpartij
Juni 2019:                                    Toren Hogekamp gereed
Juni / December 2019                  Aanleg plein Hogekamp
 
Er komt voor High Tech Factory ook een week- en maandplanning in de kantine beschikbaar. Vindt hier online de planning van parkeerplaats, tot inrichting toren en het aanleggen van het plein.

Beeldimpressie

Vind hier een beeldimpressie van het te realiseren plein Hogekamp. De aanwezigen bij de presentatie gaven aan enthousiast te zijn over het ontwerp en dat de aanleg van het plein een grote verbetering zal zijn met een hotel met goede voorzieningen en een mooie uitstraling en levendigheid van het gebied. Een 3D animatie met het werkelijke concept komt binnen een aantal weken beschikbaar.
Wel zijn er nog zorgen over toegankelijkheid, vindbaarheid, veiligheid tijdens de bouwperiode en de mate van overlast, waarover de projectleiders regelmatig contact zullen blijven houden met de omwonenden en waarvoor zij waar nodig maatregelen zullen treffen.

Meer informatie: via de website Lange Termijn Huisvestingsplan (LTSH): https://www.utwente.nl/en/ltsh/hogekamp/news.
Bekijk ook de veel gestelde vragen en antwoorden: https://www.utwente.nl/en/ltsh/hogekamp/faq/

Vragen of opmerkingen: André de Brouwer, Contractmanager Terrein Campus & Facility Management, T: 053 - 489 6901