UTDienstenCFMLTSHNieuwsRenovatie Technohal en ontwikkeling Technisch Medisch Centrum

Renovatie Technohal en ontwikkeling Technisch Medisch Centrum

De ontwikkeling van de Technohal is sinds 2015 in voorbereiding en eind juni 2016 concreet in gang gezet na instemming van de Universiteitsraad en de Raad van Toezicht op het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan (LTSH).

De Technohal vormt het hart van het nieuwe Technisch Medisch Centrum. Onderdelen die mee verhuizen naar de nieuwe locatie zijn de opleidingen Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Gezondheidswetenschappen, de faciliteiten van het ECTM simulatiecentrum, de staf van MIRA en het Technisch Medisch Centrum en onder andere de leerstoelen Magnetic Detection & Imaging, Clinical Neurophysiology en Health Technology & Services Research.

De afgelopen tijd is met veel verschillende stakeholders voortvarend gewerkt aan het ontwerp voor het gebouw. In dit bericht geven we een beeld van het bouwproces van de Technohal en wie daarbij betrokken is.

Inmiddels is het Definitief Ontwerp voor de Technohal door het College van Bestuur goedgekeurd. Het ontwerp voldoet aan de gebruikerswensen van domein Health én biedt voldoende flexibiliteit voor andere toekomstige gebruikers.

Op de website van het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan wordt actuele berichtgeving over dit project gedeeld. Op deze webpagina is ook een 3D animatie van het eerste ontwerp van de Technohal met een toelichting van de architect te zien.

CENTRALE ONTMOETINGSPLAATS VOOR “HEALTH”

De nieuwe Technohal draagt bij aan de verdere profilering en uitstraling van ‘Health’ binnen en buiten de Universiteit Twente (UT). Het wordt een thuishaven voor de studenten van de opleidingen Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Gezondheidswetenschappen. Daarnaast biedt het ook een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met ‘Health’ op de UT te maken heeft. De meeste docenten zullen hier het ‘Health’ gerelateerde onderwijs verzorgen. Er kunnen specifieke experimenten in de ECTM-labs uitgevoerd worden. Ook biedt de Technohal een mooie omgeving om diverse cursussen, evenementen en andere bijeenkomsten rondom het thema ‘health’ te organiseren. Hiervoor formuleren het domein Health and Biomedical Technology (HBT) van TNW, MIRA en Novel-T een gezamenlijke agenda voor de komende jaren. Ook wordt actief ingezet op nieuwe partnerships en strategische samenwerkingsverbanden met onder andere ziekenhuizen en MedTech bedrijven.

ONTWERPTEAM, GEBRUIKERSOVERLEG EN WERKGROEPEN

Op vele fronten is er afstemming over de ontwikkelingen rond de Technohal. Via het onderzoeksinstituut MIRA en de Disciplineraad Health zijn de plannen afgestemd met alle leerstoelen en in het bijzonder de direct betrokken vakgroepen MD&I, CNPH en HTSR.

Het Ontwerpteam Technohal bestaat naast de architect en installatieadviseur uit de volgende medewerkers: projectleider Dorien van der Aa (Facilitair Bedrijf), Ray Klumpert (Onderhoud, Facilitair Bedrijf), Remke Burie en Gert Banis (contactpersonen/bouwheren van Health), Ruben Vos (student Sirius/Paradoks), Marc Hulshof (Centrale Onderwijsvoorzieningen, Facilitair Bedrijf).

Voor verschillende onderdelen van de nieuwbouw zijn aparte werkgroepen ingericht, waarbij diverse collega’s van domein HBT-TNW en andere onderdelen van de UT betrokken zijn. Hierbij gaat het om:

  • Werkplekken
  • Gebruik gebouw vanuit student perspectief: SIPA werkgroep (Sirius – Paradoks)
  • Centrale Onderwijsvoorzieningen (COV)
  • Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM):
  • Medical Imaging Lab
  • Experimental (hybrid) operating theatres
  • Simulated Intensive Care
  • Wearable Tech Lab
  • Human Physiology Lab
  • Simulation Labs  

FLEXIBILITEIT EN FACILITY SHARING

Tijdens het gehele ontwerpproces vormen flexibiliteit en facility sharing één van de belangrijkste uitgangspunten. Dit betreft het dagelijks gebruik en de flexibele aanpassing van het gebruik op basis van groei c.q. krimp van de organisatie in de toekomst en een continue veranderende aard van behoeftes en activiteiten.  

Gebouw: generiek en flexibel

Het gebouw Technohal is in het oorspronkelijke ontwerp erg generiek en flexibel. In de afwerking en indeling van de kantoren en het gebouw wordt bijvoorbeeld indien mogelijk en wenselijk gebruik gemaakt van één vloerafwerking, waardoor de wanden zonder grote aanpassingen kunnen worden verplaatst.  

Werkplekken: ruimte voor groei

Ten aanzien van de werkplekken is het van belang om goed in te kunnen spelen op groei dan wel krimp van de organisatie. Zo is ervoor gekozen om alleen voor specifieke functies een aantal éénpersoons kantoren te realiseren en om het aantal kamers die geschikt zijn voor meerdere personen te vergroten. De groei die voor de komende jaren wordt voorzien, door onder ander de investering in nieuwe translationele Technische Geneeskunde-leerstoelen, wordt opgevangen in de nieuwe Technohal. Daarnaast bieden de werkplekken ruimte voor 10 tot 20% toename van het aantal medewerkers.  

Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM): mobiele apparatuur

Een groot aantal ruimtes binnen het ECTM heeft een generieke basisindeling. Een zo groot mogelijk deel van alle medische apparatuur en simulatoren is of wordt mobiel gemaakt, zodat deze niet ruimte-gebonden zijn. Dit maakt ruimtes flexibel in gebruik: de ene dag kunnen ze dienst doen als vergaderruimte, dan weer als practicumruimte of als ruimte voor externe cursisten die gebruik maken van simulatoren.  

Flexibiliteit van onderwijsruimtes en zelfstudie werkplekken

De onderwijsruimtes zijn onderdeel van de Centrale Onderwijs Voorzieningen (COV). De kern van het onderwijs van de Health opleidingen vindt zoveel mogelijk binnen de Technohal plaats, maar ook elders op de campus. Andere opleidingen zullen ook gebruik gaan maken van de COV-ruimtes in de Technohal. De zelfstudiewerkplekken (als ook een deel van de projectruimten) voor studenten komen in het Atrium en zijn zeer flexibel te gebruiken. In het geval de studentenaantallen boven verwachting snel zouden groeien, is dit eventueel nog verder uit te breiden in het resterende open deel van het Atrium.   

HET VERVOLGPROCES

Bestek: op basis van het goedgekeurde definitief ontwerp wordt momenteel het bestek uitgewerkt. Hierin staat tot in detail wat waar moet komen. De verwachting is dat dit in april 2017 gereed is.  

Europese aanbesteding: In de tussentijd start de Europese aanbesteding. Uit de voorselectie komen vijf partijen die het (dan gerede) bestek ontvangen. De meest geschikte aanbieder per perceel (gebaseerd op kwaliteit en prijs) mag het werk maken.  

Omgevingsvergunning: inmiddels is de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Op het moment dat de aannemers van de drie percelen bekend zijn start ook daadwerkelijk de uitvoering naar verwachting omstreeks juni van dit jaar.  

Contactpersoon: Bertyl Lankhaar (053-489 2210 of 06-2002 74 35), woordvoerder van het College van Bestuur van de Universiteit Twente.  

Meer informatie is te vinden op de  website van het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan:https://www.utwente.nl/nl/ltsh/