Notebook tips

Algemeen notebook onderhoud

Algemene onderhoud laptop:

Vermijd plaatsen met hoge luchtvochtigheid, zeer hoge of juist lage temperaturen, trillingen, direct zonlicht en veel stof.

Leg geen zware dingen op een notebook, aangezien dit het beeldscherm kan beschadigen.

Voor een goede werking van het touchpad moet u het af en toe schoonmaken door stof en vettigheid met behulp van een stukje plakband van het oppervlak te verwijderen.

Reinig het notebook af en toe met een zachte, vochtige doek. Gebruik alleen wat water. Gebruik nooit zeep of vloeibare schoonmaakmiddelen voor het beeldscherm.

Wanneer externe connectors niet worden gebruikt, moet u de bijbehorende kapjes gesloten houden om eventuele schade als gevolg van stof of statische elektriciteit te voorkomen.

Voor het schoonmaken van dvd rom spelers kun je een schoonmaaksetje in de winkel kopen. Dit is een dvd en die kun je dan in je speler doen.

Wikkel nooit de stroomsnoer om uw adapter als u hem opbergt.

Tips gebruik accu

Raak de elektrische contacten van de batterij nooit aan. Als je ze toch aanraakt riskeer je een vettig contact dat altijd negatieve invloed heeft (minder goede geleiding, corrosie), of riskeer je een elektrische schok.

Overweeg de aanschaf van een tweede batterij. Een batterij heeft een beperkte levensduur en het kan voorkomen dat het benodigde model/type niet meer op de markt is.

Gebruik nooit een batterij van een ander type dat toch lijkt te passen. Dit is zeer slecht voor zowel je batterij als voor je laptop.

Batterijen kunnen zich vanzelf ontladen (hoe warmer, hoe sneller.) Het heeft dus geen zin om een batterij volledig op te laden en dan weg te leggen in de kast voor “later”.

Als je een batterij gedurende lagere tijd niet denkt te gebruiken, laad deze dan tot op 98% op en herlaad de batterij volledig na ongeveer 3 maand.(op een koele 25-27graden en droge plaats.

Laat je batterij nooit in de zon of in de kou liggen. Extreme temperaturen kunnen de levensduur van een batterij zeer sterk verkorten, of zelfs de batterij onherroepelijk tot afval reduceren.

Laadt een batterij nooit op die heet aanvoelt. Wacht en laat haar eerst afkoelen.

Oude defecte batterijen lever je best terug in bij de fabrikant. Deze kunnen dan gerecycleerd worden. (en soms krijg je korting bij aankoop van een nieuwe batterij.)

Energiebesparing

Om langer gebruik te kunnen maken van je laptop zonder dat er een stopcontact in de buurt is, kan je met energiebeheer (power management) werken.

Je kunt in het BIOS de instellingen hiervan wijzigen. Je kan bijvoorbeeld je processor trager laten werken (zuiniger) als je hem niet belast. Of je harde schijf uitschakelen als je hem gedurende X aantal minuten niet gebruikt hebt.

Meestal zijn er al voorgeconfigureerde instellingen zoals (Maximum safe, Maximum performance, enz...)

Begin niet lukraak instellingen te veranderen, maar denk eerst even na over de mogelijke consequenties.

De grootste energievreters bij een laptop zijn het scherm, de CPU, de CD-ROM speler en de harde schijf. (Meestal in deze volgorde.)

Om de batterijwerktijd te vergroten kun je één of meerdere van de volgende dingen doen:

  • Stel de helderheid van je scherm zo laag mogelijk in. Je bespaart zo niet alleen energie, maar de levensduur van de "lamp" zal ook verlengen.
  • Schakel je scherm uit als je even weg bent. Of zorg voor een korte wachttijd van de schermbeveiliging. (Gebruik dan wel een "nuttige" schermbeveiliging. Rondvliegende Windows-logos zijn niet nuttig: Je bespaart niets, integendeel, je verbruikt extra processorkracht.)
  • Stel het volume lager in of gebruik een hoofdtelefoon.
  • Verwijder Cd’s uit de CD-ROM speler als je deze niet gebruikt. Sommige laptops laten de CD voortdurend ronddraaien en dat vergt veel energie.
  • Verwijder PC-kaarten (PCMCIA, Cardbus) als je ze niet gebruikt. Let bij aanschaf van deze kaarten erop of ze in een energiezuinige modus gezet kunnen worden.
  • Gebruik de slaapstand of hibernation (Suspend To Disk) modus, of zet de computer gewoon uit als je hem toch niet gebruikt.
  • Schakel de externe connectoren (Serieel, parallel, infrarood, USB, ...) in het BIOS uit als je ze niet gebruikt.