Notebook tips

Bescherming tegen diefstal

Natuurlijk moet je geen diefstallen gaan uitlokken door je laptop goed zichtbaar in de auto achter te laten of iets dergelijks.Toch zijn er nog een groot aantal andere dingen die je kan doen om gauwdieven te snel af te zijn.

ACTIEF

Verberg je laptop

Als niemand weet dat je een laptop bij je hebt, dan is de kans klein dat hij gestolen wordt, niet? In plaats van de professionele laptop-tas, kan je je laptop ook gewoon in een normale laptop-tas of rugzak voor de laptop meenemen. Misschien heb je nu niet meer van die handige vakjes om CD's, muis, voeding, e.d. in kwijt te kunnen, maar zo'n ramp is dat nu ook weer niet. Let er vooral op dat je laptop niet beschadigd raakt. (De aansluitingen aan de achterzijde, geen al te groot gewicht tegen het LCD-scherm)

Zorg dat je je laptop nooit in de steek laat. Hou hem bij als handbagage en laat hem niet los. Veel mensen spelen hun laptop kwijt als ze alle bagage bij elkaar zetten en dan even onoplettend zijn. (Bij aankomst in een hotel, In het station, ...)

Het heeft geen zin om je laptop te "verstoppen" tussen de andere bagage. Iemand met de intentie om je laptop te stelen, heeft al lang gezien dat je er een bij je hebt.

Op luchthavens of andere plaatsen waar veel volk is, moet je dubbel voorzichtig zijn. Een dief die je laptop uit je handen trekt kan zich zeer snel en makkelijk verschuilen in de anonimiteit van de massa.

Kensington Security Anchor

Zo goed als iedere laptop heeft een "Kensington Security Anchor", een gaatje waarin je een soort van slot kunt steken. (Aangeduid met een pictogram van een ketting.)

Hiermee kun je je laptop letterlijk aan een ander object vastmaken. Meer info vind je op www.kensington.com (Onder "Computer Security".)

PASSIEF

Markeer Alles

Markeer je tas, je laptop, ... duidelijk en duidelijk zichtbaar met je naam en adres. Zo heb je meer kans een verloren gegane laptop toch nog terrecht komt.

Ja, er zijn nog eerlijke mensen.

Als je je laptop laat graveren of op een andere permanente wijze laat markeren, dan zullen eventuele dieven eerder geneigd zijn om je laptop ongemoeid te laten. Let wel: Het moet duidelijk zichtbaar zijn.

De reden hiervoor is dat een laptop meestal gestolen wordt om verder verkocht te worden. En er is nu eenmaal niet veel vraag naar laptops die gegraveerd zijn met iemands naam. (Tenzij je een beroemd iemand bent natuurlijk...)

Voor de gevorderden: Je kan je eigen BIOS maken dat jouw persoonlijke gegevens tijdens het opstarten op het scherm toont i.p.v. het gebruikelijke.

Herken je eigen laptop

Het klink mischien dom, maar zorg ervoor dat je je eigen laptop kan herkennen en bewijzen dat hij ook daadwerkelijk van jou is.

Je kan bijvoorbeeld het serienummer ergens opschrijven en bewaren of een foto nemen. Tenminste één close-up van iets unieks. (Serienummer, opvallende kras, ...) Hoe meer, hoe beter.

De reden hiervoor is dan het tamelijk frustrerend moet zijn als je op een kijkdag je gestolen laptop terugziet en dan blijkt dat nog 5 andere mensen beweren dat het de hunne is.