Zie Studenten Net Twente (SNT)

Installatie handleiding voor routers (SNT advies)

Deze handleiding is geschreven voor het installeren van één van de door SNT aangeraden routers. SNT adviseert om altijd eerst te proberen om de al aanwezige infrastructuur te gebruiken (eduroam en rechtstreeks verbinden met de ethernet (internet) outlets in je kamer) voordat je gebruik gaat maken van je eigen netwerkapparatuur. Het aanschaffen van eigen apparatuur wordt alleen aangeraden als dit niet mogelijk is. Als je ervoor kiest om je eigen netwerkapparatuur aanschaft raadt SNT sterk aan om de Asus RT-AC51U of de Asus RT-AC1200G wireless router aan te schaffen.

Over het algemeen zijn er maar drie goed redenen om eigen netwerkapparatuur te gebruiken. Indien je gebruik wilt maken van meerdere bedraadde ethernet (internet) outlets raden we aan om een switch te kopen in plaats van een (wireless) router. Als je slechte draadloze ontvangst hebt in je kamer of als je een apparaat gebruikt dat de authenticatie methode van eduroam niet ondersteunt kan het aanschaffen van een eigen draadloze router een oplossing zijn.

Deze handleiding zal je helpen met het correct aansluiten van de Asus RT-AC51U of de Asus RT-AC1200G voor gebruik op het netwerk van de Universiteit Twente. Controleer voor het volgen van de handleiding de doos van je router om te kijken of je één van deze twee modellen hebt. De configuratiestappen zijn hetzelfde voor deze twee modellen. Het configureren van een draadloze router  voor gebruik op het campus netwerk kan lastig zijn. Volg stap 1 tot en met 5 volledig om je router optimaal te laten functioneren.

Deze handleiding gaat ervan uit dat je op de campus van de Universiteit Twente bent, of in één van de gebouwen in Enschede die onderdeel uitmaken van de Universiteit Twente (het ITC-gebouw, het ITC International Hotel en Stadsweide) en dat je toegang hebt tot een ethernet (internet) outlet in je kamer. Deze handleiding gaat er ook vanuit dat je weet hoe je gebruik moet maken van een internet browser op je computer, dat je weet wat de term power adapter en ethernet (internet) kabel betekenen en dat je weet hoe je met een draadloos netwerk moet verbinden vanaf je computer.

Deze handleiding bevat geen uitleg over het verbinden van andere apparaten (zoals je laptop, desktop of smartphone) met je nieuwe netwerk. Raadpleeg de handleiding van deze apparaten of het internet voor hulp bij het aansluiten van deze apparaten op je nieuwe netwerk.

Voordat je begint

Belangrijk! Studenten Net Twente (SNT) garandeert niet dat de door jouw gekochte router zal werken, en raad deze modellen alleen aan omdat deze succesvol zijn getest door SNT. Voor garantie en service dien je contact op te nemen met de winkel waar je de router hebt aangeschaft.

Dit gezegd hebbende: aarzel niet om contact op te nemen met de SNT Helpdesk met vragen of één van de twee routers. De SNT Helpdesk beschikt over een testexemplaar van beide routers en kan je waarschijnlijk helpen met je probleem. Op andere routers wordt geen ondersteuning geleverd door SNT Helpdesk. Als de SNT Helpdesk je niet kan helpen met je probleem zal je worden doorgestuurd naar de klantenservice van de fabrikant van je router.

In deze handleiding zul je enkele stappen moet uitvoeren. Voor deze stappen zal een gestandaardiseerde notatie worden gebruikt: cursief. Indien je zelf informatie moet invullen zal dit vetgedrukt worden aangegeven.

Je hebt het volgende nodig:

  • Je router
  • Een werkende ethernet poort

Installing & Connecting

STAP 1: Je router aansluiten

Connect your wireless router to an available ethernet outlet in your room using the ethernet cable that came with your wireless router. Also plug the power adapter that came with your wireless router in a power outlet and the power plug in your wireless router.

Sluit je router aan op een beschikbaar ethernet outlet in je kamer met de meegeleverde ethernet kabel. Sluit de meegeleverde power adapter aan op de netstroom en op de power poort van je draadloze router.

Belangrijk! Je draadloze router heeft vijf poorten waar je een ethernet kabel op aan kunt sluiten. Sluit de ethernet kabel op de blauwe (RT-AC1200G) of zwarte (RT-AC51U) ethernet poort aan. Het aansluiten van de ethernet outlet in je kamer op één van de gele aansluiting veroorzaakt storingen op het netwerk en zal erin resulteren dat je router door SNT wordt afgesloten van het internet.

Als je meer hulp nodig hebt bij deze stap kijk dan in de handleiding die is meegeleverd met je router.

STAP 2: De standaard username en wachtwoord aanpassen

Je router zou nu aan moeten gaan. Je router beschikt over een indicatielampje om aan te geven als deze aan staat. Geef de router een aantal minuten om compleet op te starten.

Je kunt nu je computer verbinden met de router op één van twee verschillende manieren. Je kunt je computer verbinden met één van de gele ethernet poorten op de router door gebruik te maken van een andere ethernet kabel (niet meegeleverd), of je kunt je computer draadloos verbinden met het onbeveiligde “ASUS†WiFi netwerk dat de router automatisch aanmaakt.

Belangrijk! Je beschikt nu nog niet over een werkende internetverbinding. Pas na het voltooien van stap 1 t/m 5 zul je gebruik kunnen maken van het internet.

Once you’re connected to the wireless router via one of the two options above, you will have to open the wireless router’s configuration interface. You can do this by opening a browser on your computer and navigate to the website: http://192.168.1.1.

Nadat je verbonden bent met de draadloze router via één van de twee opties hierboven zul je de configuratie interface van de router moeten openen. Doe dit door je web browser te openen en naar de volgende website te navigeren: http://192.168.1.1

Je krijgt nu een website zoals de website hieronder te zien. Voer een gebruikersnaam en een goed wachtwoord in dat je later kunt gebruiken om in te loggen op de configuratie interface van je router. Druk op Next om door te gaan.

Belangrijk! De gebruikersnaam en wachtwoord worden alleen gebruikt om in te loggen op de configuratie interface, en niet om te verbinden met het draadloze network dat je gaat aanmaken in de volgende stap. Je hoeft deze gegevens aan niemand anders te geven.

 

Als je meer hulp nodig hebt bij deze stap kijk dan in de handleiding die is meegeleverd met je router.

STAP 3: Het draadloze netwerk instellen

In deze stap zul je het draadloze network van je router configureren. Verzin een naam voor je netwerk, samen met een goed wachtwoord. Deze gegevens zul je later nodig hebben om je andere apparaten te verbinden met je netwerk. Als je andere mensen gebruik wilt laten maken van je netwerk zul je deze het wachtwoord moeten geven dat je tijdens deze stap verzint. Zorg ervoor dat dit geen wachtwoord is dat je op andere plekken gebruikt.

Het verschil tussen de 2.4GHz en 5GHz netwerken is momenteel niet belangrijk. Het verschilt zal later in deze handleiding worden uitgelegd. Geef de netwerken voor nu allebei een andere naam, zoals te zien is in de afbeelding onderaan deze pagina.

Belangrijk! We adviseren om gebruik te maken van het 5GHz netwerk wanneer mogelijk. De reden hiervoor zal later worden toegelicht. Voor nu is het genoeg om te weten dat het 5GHz netwerk normaliter beter snelheid en stabiliteit geeft, en tegelijkertijd het draadloze spectrum verbetert voor je buren.

Belangrijk! Geef je netwerk niet de naam ‘SNT Router’, zoals in het voorbeeld. Als meerdere mensen in je omgeving de door SNT aangeraden router gebruiken en dezelfde naam gebruiken, kan er verwarring ontstaan. Gebruik je eigen, al dan niet originele, naam voor je netwerk.

Druk op apply om je configuratie op te slaan. Hierna zal je een bevestigingsscherm te zien krijgen met de door jou gekozen instellingen.

Indien je draadloos met je router verbonden was zul je opnieuw moeten verbinden. Het onbeveiligde “ASUSâ€-netwerk uit stap 2 is nu verdwenen, en is vervangen door de beveiligde netwerken die je hierboven hebt ingesteld. Gebruik de netwerknaam en het net ingestelde wachtwoord om te verbinden met je router.


Als je meer hulp nodig hebt bij deze stap kijk dan in de handleiding die is meegeleverd met je router.

STAP 4: Je draadloze netwerk verder instellen

In deze stap zullen we verder gaan met het instellen van je draadloze network. Ondanks dat we hier instellingen aanpassen voor het 2.4GHz netwerk, raadt LISA sterk aan om het 2.4GHz netwerk uit te schakelen. We raden daarom sterk aan om de optionele stap 6 ook uit te voeren nadat je klaar bent met stap 5.

Ga weer naar http://192.168.1.1 om door te gaan. Klik op Wireless in het linkermenu en de volgende pagina zal verschijnen.


Verander hier de Channel bandwidth naar 20 MHz. Verander hierna Band naar 5GHz en verander opnieuw de Channel bandwidth naar 20 MHz. Druk op Apply.

Verander de Band terug naar 2.4 GHz. We gaan nu de instellingen voor de Control Channel aanpassen. Deze “channel†controleert de specifieke frequentie die jouw draadloze netwerk zal gebruiken. Om het beste bereik te krijgen raden wij aan om hier een relatief ‘stil’ kanaal te kiezen. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van het meest stille kanaal kun je deze externe handleiding volgen: www.howtogeek.com/197268/.

Stel de Control Channel in op 1, 6 of 11 (afhankelijk van welk van deze kanalen het stilst zijn in jouw gebied). Kies alsjeblieft geen andere channel. Verder de Band naar 5GHz en stel de Control Channel in op een kanaal dat het rustigst is. Voor 5GHz ben je niet beperkt in je keuze van kanalen. Sla je wijzigingen op door op Apply te klikken.

Indien je moeilijkheden ondervindt met het vinden van het stilste kanaal of indien je geen app kunt vinden voor je computer of ander apparat kun je contact opnemen met de SNT Helpdesk.

STAP 5: Registreer je router in DAS

De laatste verplichte stap is om je router te registreren in ons registratiesysteem DAS. DAS zorgt ervoor dat het netwerk weet dat jouw router, met zijn unieke MAC-adres, van jou is. Na registratie in DAS zul je toegang tot het internet krijgen.

Jezelf registreren op DAS

Begin door naar https://das.snt.utwente.nl te gaan, en in te loggen met je studentnummer en wachtwoord. Als je het dashboard te zien krijgt heb je jezelf al eerder in DAS geregistreerd en kun je deze paragraaf overslaan. Als je een welkomstscherm te zien krijgt moet je je nog registreren op DAS. Klik op next en voer je e-mailadres in. Er zal hierna een validatie e-mail gestuurd worden naar het ingevulde e-mailadres. Ga naar de inbox van het e-mailadres dat je zojuist het ingevuld en klik op de link in de e-mail die je zojuist hebt ontvangen van helpdesk@snt.utwente.nl. Vul in het formulier dat je nu te zien krijgt je contactgegevens in. Zorg ervoor dat je de gegevens in DAS actueel houdt, aangezien incorrecte contactgegevens een reden kunnen zijn voor afsluiting van je internetverbinding. Als laatste krijg je de optie om lid te worden van SNT. Meer informatie over een lidmaatschap van SNT wordt uitgelegd op de pagina. Kies 'ja' of 'nee' en klik Finish om door te gaan.

 

Je MAC-adres vinden

Router hebben vaak een MAC-adres op hun verpakking staan. Helaas is dit vaak het interne MAC-adres van de router, en niet het MAC-adres van de WAN-poort die je hebt aangesloten op Campusnet. Om het WAN MAC-adres van je router te vinden kun je de quarantainepagina van de Universiteit Twente gebruiken.

Ga naar https://quarantaine.utwente.nl terwijl je verbonden bent met je router. Onderaan de pagina staat je MAC-adres in het formaat User ID: mac(01:23:45:01:23:45). Het onderlijnde deel is je MAC-adres.

Je router registreren

Ga naar https://das.snt.utwente.nl en klik op de 'Add a device' knop. Voer een naam in voor je router (bijvoorbeeld 'router') en klik op volgende. Voer op de volgende pagina het MAC-adres in dat je in de stap hierboven hebt gevonden.  Klik weer op 'Next' en controleer op de volgende pagina of je instellingen correct zijn. Klik hierna op 'Finish'. Je bent nu klaar met het registreren van je apparaat. Start je router opnieuw op door deze uit en daarna weer aan te schakelen. Hierna dien je maximaal een uur te wachten, waarna je via je router toegang tot het internet zou moeten hebben.

Op dit punt in deze handleiding is je draadloze netwerk gereed, gefeliciteerd! Je kunt nu genieten van beter bereik via je eigen router. Indien je gebruik wilt maken van IPv6 of IPTV van VCK, volg dan de volgende stappen. Bekijk ook de extra stap over het uitschakelen van je 2.4GHz netwerk om LISA te helpen met het verbeteren van de draadloze dekking op de campus.

STAP 6 (Optioneel): 2.4GHz uitschakelen

Tijdens eerdere stappen kwam je al een 2.4GHz en een 5GHz network tegen, en werd aangegeven dat er later meer uitleg zou volgen. Voor die uitleg ben je hier aan het juiste adres.

In Stap 4 stelde je de Control Channel (de specifieke frequentie die je router gebruikt om je netwerk uit te zenden) in. Deze frequenties zijn allemaal in de 2.4GHz of de 5GHz frequentiegroep. De technische specificaties van deze groepen zijn niet belangrijk, je hebt er genoeg aan om te weten dat deze twee frequentiegroepen verschillende eigenschappen hebben.

De 2.4GHz groep wordt langer gebruikt dan 5GHz, en was de standaard sinds de ontwikkeling van WiFi. Eén van de eigenschappen van 2.4GHz is het superieure bereik, in tegenstelling tot 5GHz. Het bereik van 2.4GHz is alleen vaak veel groter dan nodig. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je vaak ook het signaal van je overburen kunt ontvangen. Doordat het bereik van 2.4GHz zo groot is en zoveel netwerken jouw kamer bereiken is er veel interferentie tussen jouw netwerk en de netwerken van andere bewoners. Interferentie betekent dat de signalen van de netwerken met elkaar botsen, en daardoor de stabiliteit en snelheid van je verbinding verstoren.

De oplossing voor dit probleem is 5GHz. Deze frequentie heeft een kleiner bereik, maar biedt betere stabiliteit en snelheid. Doordat het bereik korter is zul je veel minder interferentie van je buren hebben doordat hun netwerk jouw kamer niet bereiken. Dit zorgt voor een verbetering in de netwerk kwaliteit van jou en je buren. 5GHz ontwikkelt zich langzaam tot de nieuwe standaard, en veel technologiebedrijven (waaronder Apple) hebben al aangekondigd dat 2.4GHz verouderd is. De meeste nieuwe apparaten ondersteunen 5GHz. Als je het 5GHz-netwerk kunt 'zien' op je apparaat ondersteunt deze het. Als je het 5GHz-netwerk niet kunt zien weet je nu waarom. Om deze reden is het ook handig om je 2.4GHz- en 5GHz-netwerken een andere naam te geven.

Als geen van je apparaten gebruik maakt van de 2.4GHz frequentiegroep raden SNT en LISA je aan om 2.4GHz uit te schakelen op je router. Dit zorgt voor een verbetering van het draadloze 'klimaat' op de campus, en zo voor beter bereik voor iedereen. Ga naar Wireless in het linkermenu en klik op Professional in het bovenmenu. Selecteer de 2.4GHz band en klik op No naast Enable Radio. Klik op Apply onderaan de pagina. Je hebt nu het 2.4GHz signaal van je router uitgeschakeld. Je kunt dit altijd later ongedaan maken.STAP 7 (Optioneel): Ondersteuning voor IPTV van VCK aanzetten

Indien je gebruik wilt maken van IPTV van VCK op je computer achter je router dien je een instelling genaamd Multicast Routing in te schakelen. Klik op LAN in het linkermenu en ga naar IPTV in het bovenmenu. Klik op Enable naast de Enable multicast routing en Enable efficient multicast forwarding kopjes. Druk op Apply op de wijzigingen op te slaan.

 

Instructies voor het kijken van IPTV op je computer kun je vinden op de website van VCK: www.vck.tv.

Belangrijk! IPTV werkt alleen via een bedrade connectie. Je kunt geen IPTV kijken via een draadloze verbinding.

Belangrijk! Je kunt alleen IPTV kijken op je kamer als je huis een IPTV abonnement van VCK afneemt. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van VCK: www.vck.tv.

Belangrijk! Als je een set-top-box van VCK hebt om IPTV op je TV te kijken moet je deze rechtstreeks aansluiten op Campusnet. Je kunt deze niet aansluiten achter je router zonder extra configuratie. Deze handleiding gaat niet in op deze extra configuratie.

STAP 8 (Optioneel): Ondersteuning voor IPv6 aanzetten

Belangrijk! Dit is een geavanceerde en optionele stap die alleen werkt met de huidige configuratie van het campus network. Indien je geen IPv6 ondersteuning nodig hebt op je eigen router is het niet nodig om deze stap te volgen. Indien de manier waarop IPv6 ondersteund wordt verandert in de toekomst zal SNT een bijgewerkt versie van deze handleiding publiceren. Jouw router creëert zijn eigen kleine netwerk waarbinnen je interne IPv4-adressen gebruikt. Deze kunnen opnieuw worden gebruikt in andere netwerken, en raken dus niet op zoals wordt uitgelegd in de volgende paragraaf.

IPv4 is momenteel het standaard protocol voor adressering en routering op het internet. Zoals je misschien eerder hebt gehoord raken IPv4-adressen langzaam maar zeker op. Om dit op te lossen is het internet langzaam aan het overstappen naar een nieuwer adressering en routering protocol genaamd IPv6. Campusnet ondersteunt native IPv6 en native IPv4 naast elkaar.

Indien je gebruik wilt maken van IPv6-ondersteuning binnen jouw eigen netwerk: selecteer IPv6 in het linkermenu en verander Connection Type naar Passthrough. Klik op Apply om je wijziging op te slaan. Het is mogelijk dat je hierna je router opnieuw op dient te starten.