Zie Blogs

Blog - De dag nadat mijn inlognaam is veranderd (Windows)

Beste collega,

Ik heet Sander en werk al vele jaren op de Universiteit Twente en ik gebruik dagelijks mijn Windows PC. Daarnaast heb ik een android telefoon bij me om b.v. mijn e-mail te lezen en mijn afspraken in te zien. Regelmatig loop ik het tegen het probleem aan dat ik met verschillende namen moet inloggen. Vooral met het inloggen op WiFi of VPN moet ik altijd de handleiding zoeken om er achter te komen welk account ik moet gebruiken.

Nu is er een project om het inloggen te vereenvoudigen: Overal inloggen met dezelfde loginnaam, ik ben benieuwd wat dit gaat brengen.

Wat heb ik gedaan?

Als tester ben ik een dag van te voren geïnformeerd dat ik op veel UT diensten kan inloggen met e-mailadres.

Op de dag van migratie heb ik eerst mijn PC opnieuw opgestart. Normaal start ik op vanuit slaapstand (hibernate) maar de communicatie gaf aan dat ik de PC moest herstarten.

Daarna heb ik mijn wifi aangepast voor mijn PC door:

  • eerst het netwerk te vergeten en daarna opnieuw in te stellen
  • opnieuw te verbinden
  • mijn e-mailadres te gebruiken als loginnaam
  • mijn password opnieuw in te vullen.

Daarna heb ik direct mijn VPN ingesteld en heb alleen mijn e-mailadres in het veld username ingevuld.

Later heb ik ook WiFi en VPN ingesteld op mij Android telefoon. 

Voor WiFi heb ik eerst het "netwerk vergeten" ingesteld en vervolgens via de handleiding heb ik de wifi opnieuw ingesteld.

Voor VPN werkte dit precies hetzelfde als op mijn PC, ook omdat ik daar de OpenVPN software geïnstalleerd heb, net zoals op mijn PC.

Op mijn android-mail instelling heb ik mijn inlognaam ook aangepast door mijn inlognaam te wijzigen in een e-mailadres. Dit was in principe niet nodig omdat oude inlognaam ook nog werkte.

Het veranderen van de inlognaam op mijn werk-PC heb ik volgende dag uitgevoerd.  Je kan op het inlogscherm (links onder) Other user gebruiken, je kan hierbij je e-mailadres en oude password gebruiken om in te loggen.

Je moet wel een werkende netwerk verbinding hebben!

Nieuwe ervaringen:

De installatie van Microsoft office applicaties werkt na de omzetting een stuk makkelijker. Er wordt door office applicaties gevraagd om een e-mailadres in te vullen vroeger vulde ik m7612345@utwente.nl en dat werkte vaak niet goed. Nu werkt het direct en daarnaast kan je office documenten delen met anderen, iets wat voorheen niet werkte.

Het handigste van één inlognaam  is dat ik nu overal kan inloggen met het e-mailadres en niet meer hoeft te onthouden hoe ik moet inloggen.  Er zijn helaas nog wel systemen bij wie dit nog niet werkt maar deze systemen konden ook al niet overweg met Single Sign On.

In de loop van de tijd zullen deze systemen ook omgezet moeten worden.

Langzamerhand log ik overal in met het e-mailadres, ik heb alle applicaties omgezet op alle devices die ik heb  (2 ipads, smartphone, thuis PC, werk PC).

Conclusie: Maak gebruik van de FAQ daar heb je echt wat aan.