Zie FAQ Bibliotheek

FAQ Specialistische informatie

 Waar kan de informatiespecialist mij allemaal mee helpen?

De informatiespecialist binnen jouw faculteit kan je helpen met allerlei zaken, of je nou een eerstejaars student of een ervaren hoogleraar bent. Je kunt de informatiespecialist benaderen voor informatie over en hulp bij bronnen vinden, zoekacties opstellen, subsidies aanvragen, vragen over publiceren, boeken aanschaffen, beheren van informatie en onderzoeksdata, auteursrecht, online profileren, en nog veel meer. Ook verzorgt LISA jaarlijks enkele cursussen voor medewerkers en studenten van de UT.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag
Hoe houd ik het best overzicht tijdens een literatuuronderzoek?

Documenteren is een essentieel onderdeel van onderzoek doen. Beschrijf bijvoorbeeld in Word of in een logboek alle stappen die je onderneemt, en het liefst ook waarom. Dit geeft je inzicht in je eigen denken, helpt je om je werkproces te evalueren, maakt dat jij of een andere onderzoeker over 10 jaar kan begrijpen wat er is gedaan, en kan je helpen wanneer je advies wilt vragen aan een collega of informatiespecialist. Sommige databases houden tijdelijk je zoekacties bij.

Daarnaast is het verstandig om alle gevonden bronnen voor een (literatuur)onderzoek overzichtelijk te organiseren. Wij bevelen hiervoor referentiemanagers aan; software of online tools die het opslaan, sorteren, lezen en verwerken van informatie vergemakkelijken. Populaire programma’s zijn bijvoorbeeld EndNote en Mendeley. Neem voor vragen of advies contact op met je informatiespecialist.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag
Kan ik hulp krijgen bij mijn databeheer of het schrijven van een datamanagementplan (DMP)?

Wil je leren hoe je het best kunt omgaan met je onderzoeksdata of hulp bij het opzetten van je datamanagementplan? Schrijf je dan in voor onze cursus Research Data Management. In deze cursus leer je alles over het beheer van je onderzoeksdata. Ook krijg je begeleiding bij het opzetten van je DMP.

Op onze pagina’s over Research Data Management lees je meer over het beheren van je onderzoeksdata.

Wil je begeleiding bij het opzetten van het databeleid van je onderzoeksgroep of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met je informatiespecialist.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag
Ik wil mijn artikel Open Access (OA) publiceren. Kan ik daar subsidie van de UT voor krijgen?

Wil je je artikel OA publiceren, dan kun je de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht in bepaalde gevallen terugkrijgen. Is je onderzoek gefinancierd door NWO, dan kom je in aanmerking voor het NWO incentive fund. Je kunt ook aanspraak maken op het Open Science Fund van de Universiteit Twente. Beide fondsen gelden specifiek voor het publiceren in OA-tijdschriften waarin alle artikelen OA worden aangeboden.

Door landelijke afspraken met uitgevers Elsevier, Wiley, en Springer kun je als corresponderende auteur van de Universiteit Twente kosteloos publiceren in een selectie van hybride tijdschriften; zogenaamde toll-access-tijdschriften waar je in principe alleen toegang tot hebt als de universiteit een abonnement heeft afgesloten, maar waarin jouw specifieke artikel OA wordt aangeboden. Lees meer over hoe je kosteloos OA kunt publiceren in een selectie van hybride tijdschriften.

Heb je vragen over Open Access of wil je meer informatie over OA-publiceren? Lees dan onze pagina’s over Open-Access publishing. Neem voor aanvullende vragen contact op met je informatiespecialist.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag