Brand... Soms leuk om te zien, bijvoorbeeld een kampvuur, maar meestal is brand helemaal niet gewenst. Brand in huis bijvoorbeeld of brand in school (je zou je stierlijk vervelen als je niet naar school kunt, toch?).

Er zijn vele manieren om brand tegen te gaan. De brandweer heeft groot materiaal, zoals een TAS (tank-autospuit) en andere blusauto's. Maar meestal hoeft de brandweer er niet aan te pas te komen. Beginnende brandjes kunnen vaak snel geblust worden, vóórdat ze uit de hand lopen. Er zijn veel hulpmiddelen om beginnende brand te blussen. Je hebt op je school vast wel eens een slanghaspel zien hangen. Maar er zijn nog veel meer soorten apparaten om een beginnende brandjes tegen te gaan. De apparaten waar we het over hebben zijn de kleine blusmiddelen.

In deze webquest leer je de scheikunde van brand en hoe de kleine blusmiddelen werken.

Dat wil echter niet zeggen dat je na deze webquest een volleerd brandweerman bent!! Als je een beginnend brandje ziet, kun je die proberen te blussen. Maar als het uit de hand dreigt te lopen, maak je je uit de voeten. Geen paniek, gewoon de vluchtroute volgen. Zorg wel dat je anderen waarschuwt. In elk lokaal hangt wel een vluchtroute, waarop staat aangegeven hoe je het beste kunt vluchten. Doe dit rustig en zonder paniek.
Ook de vluchtroutes en het noodplan van je school komen aan bod in deze webquest.

Deze webquest is bedoeld om je onderzoek te laten doen naar brand. Welke bestanddelen zijn er nodig om vuur te maken? Daarna wordt er naar blusmiddelen gekeken. Hoe kun je een brand tegen gaan? Welk blusmiddel is het beste voor welke brand? Er zijn ook een aantal voorbeeld brandjes, waarvoor je het beste blusmiddel moet kiezen. Als laatste opdracht ga je kijken hoe het bij jou op school is geregeld als er brand uitbreekt. Wat moet je doen? Waar moet je naar toe? Wat je de kortste vluchtweg en waar moet je je verzamelen.

Het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk informatie op internet opzoekt, maar als je moeite hebt om iets te vinden, kun je ook de bibliotheek induiken. Daar zul je ook veel informatie kunnen vinden. In het menu vind je ook een knop voor informatiebronnen. Daar staan wat handige links die je op weg kunnen helpen.

Veel succes en plezier met deze webquest!

Arjan Dijkman
Oktober 2003