Workshops

Workshop 1. Natuurkunde: Kwantummechanica in 6-vwo: van begripsproblemen naar lesontwerp

Naam workshopleider

 

Kim Krijtenburg-Lewerissa

Naam instelling/organisatie

 

Universiteit Twente

Titel workshop

Kwantummechanica in 6-vwo: van begripsproblemen naar lesontwerp


Omschrijving workshop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kwantummechanica maakt sinds kort deel uit van het VWO-examenprogramma. Maar kwantummechanica is heel anders dan de klassieke natuurkunde, er is ineens sprake van onzekerheid en kansen en bovendien is het erg moeilijk voor te stellen. Hoe leg je dit tegenintuïtieve onderwerp uit? Hoe zorg je dat leerlingen het gaan begrijpen? En wat willen we eigenlijk dat leerlingen gaan begrijpen? In haar promotieonderzoek is Kim Krijtenburg-Lewerissa op zoek naar antwoorden op deze vragen.

 

Tijdens deze workshop zal Kim eerst wat vertellen over quantummechanica en laten zien waarom kwantummechanica zo bijzonder en zo anders is. Ook zal ze uitleggen wat de grote lijn van haar onderzoek is.

 

Daarna worden er, aan de hand van voorbeelden uit haar onderzoek, gereedschappen gegeven om zelf na te gaan welke begripsproblemen leerlingen hebben. Met behulp hiervan maak je daarna zelf een plan om de begripsproblemen van je leerlingen te onderzoeken en een les te ontwerpen die hierop aansluit.

 

Omschrijving werkvorm

De workshop begint met een presentatie met een aantal discussiemomenten. Daarna volgt er een instructie en gaan de deelnemers in groepen aan de slag.

Voor wie?

 

 

 

Deze workshop is gericht op docenten die meer inzicht willen in de begripsproblemen van hun leerlingen en op basis hiervan hun lessen willen verbeteren. Kennis van kwantummechanica is niet vereist.