2013

Persbericht Twents Meesterschap 2013

SKIBOX SYMBOOL VOOR NOABERSCHAP


Op donderdag 31 januari vindt op de Universiteit Twente de vijfde conferentie van Twents Meesterschap plaats. Deze conferentie slaat een brug tussen het voortgezet en het hoger onderwijs. Het thema van de conferentie is ‘Noaberschap’. Het nationale project HiSPARC is een goed voorbeeld van een geslaagde samenwerking door leerlingen, docenten en UT-onderzoekers. Bij dit project verzamelen leerlingen samen met onderzoekers gegevens over kosmische straling. Hiervoor is op het dak van de UT een heuse skibox met meetapparatuur geplaatst. De leerlingen en onderzoekers die met HiSPARC werken geven aan het einde van de studiedag, om 16.30 uur een bijzonder startsein voor deze detector.


De huldiging van de nieuwe detector, rond 16.30 uur in de Bastille, is gekoppeld aan de feestelijke opening van de nieuwe locatie van Twente Academy (TA). Twente Academy, het Pre-University van de UT opent vanaf dit moment haar deuren in een nieuwe locatie in de Bastille. Twente Academy voert samen met UT-docenten activiteiten voor leerlingen en leerkrachten uit. De samenwerking met HiSPARC is een voorbeeld van een dergelijke activiteit. UT-student Kaj Schadenberg: “In 2007 is de eerste detector geplaatst op de UT. Nu komen er twee bij waardoor we nog beter kunnen kijken naar kosmische straling met extreem grote energie. Dit doen wij samen met scholieren en docenten uit de regio. In Twente staan nu in totaal zes meetpunten bij vier verschillende scholen. Scholieren komen zo in contact met echt wetenschappelijk onderzoek en dragen hier ook aan bij. Al deze metingen komen terecht bij de centrale computer bij het wetenschappelijke instituut Nikhef.”


Tijdens de studiedag van Twents Meesterschap zelf zorgen twee keynotesprekers voor veel kennis en inspiratie. Professor Alexander Brinkman presenteert op aanstekelijke wijze een ontwikkeling aan het front van de wetenschap en Volkskrantcolumniste en ‘wiskunde-meisje’ dr.ir. Ionica Smeets laat zien hoe je ingewikkelde zaken op een toegankelijke manier uit kunt uitleggen. Daarnaast kunnen docenten, decanen, beleidsmakers, schoolleiders, wetenschappers of studenten deze dag een keuze maken uit ruim twintig workshops, variërend van een kennismaking met het Twents leerlinglab tot het gebruik van video in de les. HiSPARC heeft ook een workshop om 15:00 uur ’s middags. Het aanbod is gespreid over vakgebieden en over PO en VO.


De Conferentie Twents Meesterschap wordt op de UT georganiseerd door ELAN, het instituut voor Lerarenopleiding, Wetenschaps- en techniekcommunicatie en Onderwijspraktijk en de faculteiten van de Universiteit Twente. Twente Academy is ondergebracht bij instituut ELAN.


Noot voor de pers
Meer informatie over de conferentie vindt u hier. Voor vragen kunt u contact opnemen met Pauline Teppich, 053-4893560. Aanmelding van de pers kan via mail aan Martine van Hillegersberg. Meer informatie over HiSPARC, klik hier.