Gezonde leefwijze

Gezond eten

Elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit, niet te veel vet en ook niet overdrijven met suiker. Iedereen weet wel wat goede eetgewoonten zijn. De meest mensen denken ook dat ze gezond eten. Daaruit blijkt hoe moeilijk het is om de eigen eetgewoonten goed te beoordelen.

De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) wereldwijd sterk gestegen. In Nederland zijn 4 op de 10 mannen en 3 tot 4 op de 10 vrouwen te zwaar. Dit betekent dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in Nederland te kampen hebben met overgewicht. Dit betekent een groter risico op o.a. hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte en gewrichtsklachten. Maar ook voor mensen zonder overgewicht is het belangrijk om gezond te eten.

Maar wat is gezond eten dan? Veel mensen denken bij gezonde voeding aan saaie voeding. Dat is jammer, want gezonde voeding kan heel lekker en gevarieerd zijn. Kijk bv. eens op de site van het voedingscentrum voor lekkere en gezonde recepten. Gezond eten betekent ook niet dat je nooit eens iets lekker ongezonds als een kroket of bonbons mag eten.

Ben je benieuwd of je gezond eet? Je kunt dit testen door verschillende eettesten (b.v. de vettest, groente en fruit test, tussendoortjes test) te doen.

Om te kijken of jouw gewicht gezond is kun je jouw quetelet index berekenen.