Gezondheid en welzijn

Informatie over ebola

Op dit moment is sprake van een ebola-uitbraak in enkele West-Afrikaanse landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de situatie op 8 augustus 2014 uitgeroepen tot een Public Health Emergency of International Concern.

De kans op introductie in Nederland in klein. Het virus is alleen overdraagbaar door direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette mensen. Het virus is pas overdraagbaar op het moment dat een pati├źnt daadwerkelijk ziek is. Het virus wordt niet via de lucht naar mensen overgedragen. Tenzij iemand rechtstreeks in contact is gekomen met lichaamsvloeistoffen van een ge├»nfecteerde persoon of dier, is het risico op infectie met het ebolavirus vrijwel uitgesloten, ook als iemand woont in of heeft gereisd naar getroffen gebieden. Bij terloopse contacten in openbare plaatsen wordt het ebolavirus niet overgedragen.

Personen die binnen 3 weken na terugkomst uit de getroffen landen gezondheidsklachten hebben zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn dienen zo snel mogelijk een arts telefonisch te raadplegen en de reisgeschiedenis te vermelden. In geval van sterke verdenking op ebola wordt de GGD ingeschakeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt 'niet-noodzakelijke reizen' naar de gebieden in West-Afrika. Dit doet het ministerie op basis van de verslechterde algemene veiligheids- en gezondheidssituatie. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM en de site van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).