Gezonde Week 5-9 oktober

Gezonde Week 5-9 oktober


***** For an English version of the program click here ****
Dagelijks staan de gezonde week kramen weer in de gebouwen. In onderstaand schema staat weergegeven wat er welke dag te doen is bij de kraam:5-9 oktober


CHOLESTEROL-, GLUCOSE EN BLOEDDRUKMETING


Programma%202010-6.jpg

Met één prik wordt zowel je cholesterol als je glucosegehalte gemeten. Van afwijkingen in glucose en cholesterolgehalte merkt u aanvankelijk meestal weinig, maar deze kunnen op termijn wel tot chronische gezondheidsklachten leiden. Daarnaast meten we, tijdens het wachten op de uitkomst van de cholesterol en glucosemeting, je bloeddruk. Diëtiste en bewegingswetenschapper Titia van der Stelt is aanwezig om een toelichting te geven over de uitkomsten en daar waar nodig vragen te beantwoorden of advies te geven.

Let op: Om lange wachttijden te voorkomen worden deze metingen alleen verricht op inschrijving en zullen 5 minuten in beslag nemen (excl. het advies van de diëtiste). Voor een goede meting is het belangrijk dat je ontspannen op de afspraak komt, dus zorg dat je je niet hoeft te haasten.


Vanwege de grote interesse die er jaarlijks is voor deze metingen is het aantal afspraken dit jaar verruimd. Desondanks kunnen wij niet alle medewerkers garanderen van een afspraak. Tijdig inschrijven is daarom gewenst.


Tijdstip:

10.00-15.00 uur

Locaties:

Carré, Horst, Ravelijn, Spiegel, ITC

Inschrijven:

Inschrijving gesloten, alle plaatsen voor de cholesterol meting zijn inmiddels vol5-9 oktober


WERKEN AAN TOPVORM


http://touchysubjects.files.wordpress.com/2013/05/may31-2013-foto-stress-fatigue.jpg

De werkdruk en de eisen die de maatschappij ons stelt worden steeds groter. Het is niet voor niets dat het percentage mensen met burn-out stijgt (13 % van de werkende bevolking is emotioneel uitgeput, in het onderwijs is dat het hoogst: 19%) en dat mensen ook op jongere leeftijd een burn-out krijgen (RIVM).

Het is belangrijk om in vorm te blijven en dan wordt bedoeld lichamelijk en mentaal gezond. Een lunchwandeling is een goed voorbeeld; je komt aan je dagelijkse beweging en aan je vitamine D. Dit is goed voor een sterk bewegingsstelsel, onze weerstand en de stemming.

Voldoe jij aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen? Hoe blijf je in conditie en hoe is de balans tussen werk en privé? Of heb je werkgerelateerde klachten zoals RSI? Welk stresstype ben je? In de workshop “Werken aan Topvorm” worden deze vragen beantwoord en krijg je praktische tips en oefeningen om gezond te leven en gezond te denken. Er wordt gebruik gemaakt van lichaamsbewustwording en mindfulness.

Kom naar de Gezonde Week kraam en doe een korte test bij Liesbeth van Meurs (Psychosomatisch therapeut). Aan de kraam is allerlei informatie krijgen over de cursus Werken in Topvorm.


Tijdstip:

12.00-13.30 uur

Locaties:

Carré, Horst, Ravelijn, Spiegel, ITC

Inschrijven:

Niet nodig, vrije inloop5-9 oktober

BMI & VETPERCENTAGE METING EN ADVIES DIETISTEhttp://obesitasvriendelijk.nl/wp-content/uploads/2013/06/Groente-met-cm-300x199.jpg

Ook je BMI & vetpercentage kunnen worden vastgesteld, zodat je een goed beeld hebt over je gezondheid. Diëtiste Jorien Brinkers van Voedingconditie zal aanwezig zijn om advies te geven naar aanleiding van de BMI & vetpercentage meting. Ook kun je voor al je vragen over voeding bij Jorien terecht.


Tijdstip:

12.00-13.30 uur

Locatie:

Carré, Horst, Ravelijn, Spiegel, ITC

Inschrijven:

Niet nodig, vrije inloop
5-9 oktober

FYSIOTHERAPEUT
IMG_3724needle

Fysiotherapiepraktijk Topvorm Twente (voorheen Rene Polman) zal gedurende de Gezonde Week 2 specialisaties toelichten.


Op maandag, woensdag en vrijdag kan zowel de recreatieve als sportieve (hard)loper een loopanalyse laten doen. De sportfysiotherapeut zal naar het looppatroon kijken en adviezen geven waar nodig. Het is van belang dat je daarvoor de schoenen mee neemt waarop je (hard)loopt.


Op dinsdag en donderdag kun je bij de Gezonde Week kraam informatie krijgen over de behandelmethode Dry needling. Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen ‘myofasciale triggerpoints’ via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Tijdstip:

12.00-13.30 uur

Loopanalyse voor de recreatieve en sportieve loper
Maandag 5-10 Locatie ITC (Hengelosestraat 99)
Woensdag 7-10 Locatie Spiegel
Vrijdag 9-10 Locatie Horst

Dry needling
Dinsdag 6-10 Locatie Ravelijn
Donderdag 8-10 Locatie Carre

Inschrijven:

Niet nodig, vrije inloop5-9 oktober

FIT50+ Sportaanbod voor de 50+ medewerker

http://www.utwente.nl/sport/aanbod/sportoverzicht/catalogus/fit50/fit50-1.jpg

Gezien de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is het belangrijk dat je gezond en vitaal blijft zodat je je werkzaamheden op een prettige manier voort kunt zetten. Om in te spelen op deze ontwikkeling heeft de UT in samenwerking met het Sportcentrum en HR van maart t/m juni 2015 de pilot Fit 50+ gedraaid. Vanaf 5 oktober zal het nieuwe aanbod Fit50+ geïntroduceerd worden. Inschrijven is mogelijk op de Fit 50+ website. Tijdens de Gezonde Week kun je bij de kraam informatie verkrijgen over het aanbod.

Tijdstip:

12.00-13.30 uur

Locatie:

Verschillende gebouwen

Inschrijven:

Niet nodig, vrije inloop
5-9 oktober


GEZONDE LUNCH IN DE KANTINES
In de Gezonde Week kun je weer gezonde specials krijgen in de Sodexo Restaurants. Bij de faculteit ITC zal Prorest de gezonde specials verzorgen!


Aanbod Sodexo Restaurants:


Maandag: Bij aankoop van een belegd broodje een beker vruchtenyoghurt gratis.

Dinsdag: Bakje verse fruitsalade € 1.50

Woensdag: Beker Yoghurt met vers fruit € 1.50

Donderdag: Salades uit de salade bar voor de helft van het geld

Vrijdag: Stokbroodje gezond (kaas) voor € 1.50

De hele week diverse soorten handfruit voor €0,40 per stuk.
5-9 oktober


FRUIT IN DE GEBOUWENTijdens de Gezonde Week is bij de ingang van de gebouwen ITC, Carre, Spiegel, Ravelijn en Horst fruit te vinden op de Gezonde Week kraam.
Maandag 5 oktober

SCIENCE AND COOKING (English spoken)

http://www.utwente.nl/.system/dl/ec~AQLF2gsAcaHaAlQ6CwAlm9ECOiRk/cooking.jpg

Science and Cooking

Bubbles, droplets, fluid flows, phase transitions, molecular viscosity and elasticity. Welcome to the world of science and cooking! Every cook - whether a top chef or just a humble cook at home - uses these physical principles. This lecture uses food and cooking to explicate fundamental principles in applied physics and engineering. Finally you will understand why it is so hard to cook a decent steak!

Prof. Michael Brenner, Glover Professor of Applied Mathematics and Applied Physics and Harvard College Professor.

 

There will be a live cooking demonstration by the Faculty Club Team.


Tijdstip:

19.30-21.00 uur

Locatie:

Vrijhof/Agora

Inschrijven:

Via het inschrijfformulier
Wij willen je vragen om 19.15 uur aanwezig te zijnDinsdag 6 oktober

STREEKPRODUCTEN UIT DE CULICARAVAN

http://www.utwente.nl/.system/dl/ic~AQJz7w8AxqVVAgE6CwAeAnQCBwHDbAJbAYA6up0

Eind mei stond de Culicaravan voor het eerst op de campus, namelijk voor de Horst. De reacties van medewerkers en studenten waren erg positief. Daarom komt de gehele maand oktober de culicaravan iedere dinsdag rond lunchtijd naar de campus!


Op dinsdag 6 oktober is de culicaravan te vinden op het O&O plein met een gezond aanbod.

Schrijf het in je agenda, zodat je kan genieten van de heerlijke ambachtelijke streekproducten.


De Culicaravan is deze maand verder te vinden op:

Dinsdag 13 oktober

Boulevard

Dinsdag 20 oktober

Spiegel

Dinsdag 27 oktober

Horst

Dinsdag 6 oktober

In de serie kopzorgen:
PSYCHOSES DOOR IRIS SOMMER (Dutch spoken)

http://www.neurologie-geislingen.de/img/psychosen.jpg

Welk brein is normaal? Geen enkel, natuurlijk. Maar er zijn aandoeningen die zover afwijken van de norm dat het op gaat vallen. Iemand met een psychose ervaart een waanwereld, gelukkig vaak van tijdelijke aard. Psychosen komen vooral voor bij jonge mensen, in de leeftijd van studenten.

 

De avond is deel 2 van een serie en is een coproductie van Studium Generale, studievereniging Dimensie en Student Affairs Coaching and Counselling.

 

De waanwereld van psychosen

Je ziet, hoort, ruikt en voelt dingen die er niet zijn. Dat is de realiteit van mensen met een psychose. De waanbeelden worden soms getriggerd door drugs, maar kunnen ook spontaan ontstaan. Prof.dr. Iris Sommer, hoogleraar Psychiatrie en hoofd van de stemmenpoli in het UMC Utrecht, vertelt hoe je psychosen herkent en wat je ertegen kunt doen. Zij publiceerde het boek Stemmen horen.

 

Tijdstip:

19.30-21.00 uur

Locatie:

Vrijhof/Amphitheater

Inschrijven:

Via het inschrijfformulier

Wij willen je vragen om 19.15 uur aanwezig te zijn


Dinsdag 6 oktober
NOMOFOBIA Faktotum

http://www.utwente.nl/.system/dl/ic~AQIPfBIAtLX2Anc6CwATvBkDBwHDbAJbAYA61Es

Je scrollt je suf? Tijd voor een digitale detox!
Faktotum tackelt je infobesitas met een electrificerend exorcisme.
Je smartphone zal nooit meer hetzelfde zijn. Gegarandeerd prikkelend!

Nomofobia is een vrolijke straatvoorstelling over smartphoneverslaving en hoe ervan af te komen.

Met nieuwe technologieën komen ook nieuwe ziektes: deze voorstelling presenteert cutting-edge onderzoek naar het behandelen van de kinderziektes van een digitale maatschappij. Middels conductive touch exorcism, een vitaminepiano, een dosis humor, zelfspot en wetenschap weet Faktotum het publiek te helen. Een banaan smaakt gewoon beter dan een telefoon!

Faktotum is het nieuwe gezelschap van multitalent Jakob Proyer. Na de poëtisch absurde taferelen van Aardlek, het innovatieve theater van Warner & Consorten, producties met Jakop Ahlbom en PipsLab is het aan de tijd om spoorslags intelligent theater voor het hoofd, het hart en de lachspieren te maken.

De naam Faktotum staat voor straattheater met een twist, voor ludieke performance met bijzondere vernuftigheden en een goede dosis humor. Het gebruik van innovatieve techniek in combinatie met het vakmanschap van een doorgewinterde straatartiest zorgt voor opmerkelijke en unieke optredens.

Tijdstip:
Dinsdag 6 oktober, 13.00, 14.30 en 17.00 uur: een voorstelling van 25 minuten.
Locatie:
O&O-plein / bij heel slecht weer in de Waaier.
Inschrijven:
Niet nodigWoensdag 7 oktober

MOUNTAINBIKE CLINIC VOOR BEGINNERS
Door Maarten Nijland (voormalig profrenner)


https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11035744_833865316682842_2054954749941137190_n.jpg?oh=b72093505249155ca0a5fbb1b0264179&oe=566B5BF2

Deze mountainbike clinic is de ideale opstap om kennis te maken met mountainbiken. Ga de uitdaging aan en schrijf je in voor deze clinic verzorgd door voormalig profrenner Maarten Nijland van BikeChallenge. Er wordt gezorgd voor hoogwaardige mountainbikes en een valhelm (verplicht). Pauze is bij deze activiteit inbegrepen. Je eigen fiets meenemen is natuurlijk ook mogelijk, geef dit bij de inschrijving dan aan. Maximaal aantal deelnemers is 25.

Tijdstip:

16.00-18.30 uur

Locatie:

Sportcentrum

Inschrijven:

Deze activiteit heeft het maximum aantal deelnemers bereiktDonderdag 8 oktober


Voorstelling: TOPTALENT VAN DE TOEKOMST
La Isla Bonita
Rudolphi Producties presenteert ook dit jaar de winnende selectie van het ITs Festival 2015, waarin de nieuwe generatie theatermakers haar debuut maakt op het podium. Dé kans om als eerste kennis te maken met het toptalent van nu! De voorstelling die door de jury geselecteerd is om dit najaar te touren is La Isla Bonita van Milou van Duijnhoven, Luit Bakker, Mirthe Labree, Lisa Schamlé en Aukje Schaafsma (Toneelacademie Maastricht, opleiding Theatraal Performer) in een regie van Jeroen De Man. 
“We hebben dit jaar gekozen voor werk dat onvermijdelijk bleek, dat onder onze huid kroop en daar niet meer is weggegaan. We hebben gekozen voor theater dat gedegen vakmanschap combineert met ongebreideld speelplezier. We hebben dit jaar voor slechts één voorstelling gekozen. Een voorstelling die een brug slaat tussen de wereld en de kunst, zoals het theater een brug tussen de kunst en de wereld poogt te slaan. We hebben gekozen voor 5 zeer sterke acteurs met een groot gevoel voor timing, ritme, présence; zelfverzekerd maar nooit ijdel, kwetsbaar maar nooit sentimenteel.” aldus de jury die dit jaar bestond uit Marie-Anne Rudolphi, Maarten van der Cammen en actrice Ariane Schluter. 


Tijdstip:

19.30 uur aanvang
Locatie:
Vrijhof Agora
Inschrijven:
Via het inschrijfformulier

5 t/m 9 oktober: Gedurende de hele week

Expositie Jelle de Graaf, PLASTIC FANTASTIC

Jelle de Graaf werkt met groot plastic afval van bijvoorbeeld bedrijven. Knalkleurige plastic tonnen, watercontainers etc. worden gerecycled tot bijvoorbeeld een 4 meter hoge blauwe reus, een gigantische schorpioen, Pegasus, dinosaurus of metershoog kanon. Jelle maakt hierbij gebruik van de kleur en de vorm van het materiaal zelf. Al met al komt zijn werk zowel speels als dramatisch over. Is het door de vorm? Door de grootte? Of door de keuze van onderwerpen?


Tijdstip:

De expositie is de hele dag te bekijken, gedurende de openingstijden van de Vrijhof

Locatie:

Vrijhof, Expositieruimte

Inschrijven:
Niet nodig, vrije inloop


Namens Gezond en Sterk op het Werk wensen wij je een Gezonde Week!