Lucht in je longen - En het belang voor je lichamelijke en mentale gezondheid

Interactieve lezing

Datum: 18 mei
Tijd: 15.30-17.00 uur
Gesproken taal: Nederlands
Sprekers: Eline Mos-Oppersma & Toni Madorran
Platform: Microsoft Teams

Eline Mos-Oppersma (Assistant professor-TNW) geeft samen met Toni Madorran* (MANP) een inkijk in hoe de ademhaling werkt; hoe komt de zuurstof vanuit de lucht uiteindelijk tot in je kleine teen terecht?

De lezing heeft een theoretisch en een praktisch deel. Het theoretische deel gaat in op op: 1) hoe het brein de ademhalingsprikkels omzet in een activatie van ademhalingsspieren, 2) hoe lucht de longen in stroomt, 3) hoe de zuurstof opgenomen in de kleinste longblaasjes het bloed in diffundeert, en 4) en hoe de hierbij vrijkomende koolstofdioxide weer uitgeblazen wordt. Door de ademhaling als fysiologisch regelsysteem te beschouwen, kun je ook beter begrijpen wat er mis kan gaan bij bijvoorbeeld verkeerde ademhalingspatronen of ziekte, wat in deze COVID tijd zeer relevant is.

In het praktische deel zal de hartritme variabiliteit biofeedback en ”slow abdominal breathing” aan bod komen. Hartritme variabiliteit biofeedback is een natuurlijke methode voor stress vermindering en maakt daarbij gebruik van biofeedback. Door middel van een biofeedbacksysteem worden lichaamsfuncties gemeten en getoond. Deze metingen geven aanwijzingen over ons stressniveau. Door ademhalingsoefeningen wordt de balans in het hartritme hersteld. De kracht van de Hartritme variabiliteit biofeedback ligt in de combinatie van eenvoud en effect.

Toni Madorran (MANP) is hoofdbehandelaar bij Boncura GGz en heeft onderzoek gedaan samen met het Medisch Spectrum Twente naar toepassing van o.a. hartcoherentie bij stress, angst en stemmingsklachten bij mensen met hartaandoeningen.

Inschrijfformulier
klik hier