Zie Mijn Loopbaan

Voor leidinggevenden

Als leidinggevende heb je niet alleen een verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor die van je medewerkers en het team als geheel.

In gesprek over individuele ontwikkeling
In gesprek gaan over ontwikkeling kan tijdens elk regulier gesprek, op initiatief van beide. Relevante vragen zijn: “Welke kwaliteiten heeft de medewerker die beter benut kunnen worden? Wat kan de medewerker verder ontwikkelen om het huidige functioneren te verbeteren? Welke ontwikkelingswensen zijn er op de lange termijn? Welke stap zou een goed vervolg zijn op de huidige functie, binnen of buiten de UT?”

Als leidinggevende ben je een van de belangrijkste gesprekspartners als het gaat over persoonlijke ontwikkeling. Je hebt goed zicht op de prestaties en de kwaliteiten van de medewerker en je kunt de medewerker voorzien van waardevolle feedback. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om de ontwikkeling te stimuleren en faciliteren. De medewerker zelf voert uiteindelijk de regie over zijn eigen ontwikkeling en loopbaan. Voor professionele ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen kun je medewerkers verwijzen naar het Career Development Centre. Daar kunnen zij vrijblijvend een intakegesprek voeren en advies krijgen over relevante stappen en activiteiten.

TEAMONTWIKKELING

Naast de individuele ontwikkeling van medewerker draag je als leidinggevende ook verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het team als geheel. Relevante vragen kunnen zijn: “Welke professionalisering is nodig nu onze dienstverlening verandert? Hoe verbeteren we de samenwerking in het team? Welke ontwikkeling is nodig na reorganisatie?” Je kunt bij het Career Development Centre terecht voor maatwerkadvies.

Klik hier om naar de Teamontwikkeling pagina te gaan.

HET JAARGESPREK

Een goed moment om ook met elkaar in gesprek te gaan over persoonlijke ontwikkeling is het jaargesprek. Je kijkt tijdens het gesprek niet alleen naar het functioneren, maar juist ook naar de gewenste ontwikkeling voor de korte en lange termijn.

Heb je als leidinggevende behoefte om breder feedback te krijgen op de competentieontwikkeling van je medewerker, dan is er de mogelijkheid om een 360-graden feedbackinstrument uit te zetten. Met dit Digitale Feedback Instrument kan een medewerker de mensen waarmee hij samenwerkt feedback vragen op samen gekozen competenties. Dit kunnen de competenties zijn behorende bij het huidige ufo-profiel of bijvoorbeeld de competenties behorende bij een volgende stap.

Om jou als leidinggevende te ondersteunen in het voeren van een ontwikkelingsgericht (jaar)gesprek kun je altijd advies vragen aan je HR-adviseur. Daarnaast is er de mogelijkheid om online informatie over het jaargesprek op de website van HR te lezen.