Heb je een voltijds dienstverband, dan kun je gebruik maken van de flexibele werkduur. Bij een deeltijd dienstverband is dit niet mogelijk.

Standaard werk je bij een voltijds dienstverband 40 uren per week: 5 dagen van 8 uren. Omdat de arbeidsduur formeel slechts 38 uren per week bedraagt, werk je feitelijk elke week 2 uren teveel. Ter compensatie ontvang je op jaarbasis 96 compensatie-uren. Wil je deze 96 uren flexibel inzetten, dan kun je dit kenbaar maken via het Keuzemodel arbeidsvoorwaarden. Je hebt daarbij twee mogelijkheden:

  1. Je kiest voor een werkweek van 38 uren. Uiteraard krijg je de 96 compensatie-uren dan niet. Met je leidinggevende maak je afspraken over de invulling van de flexibele werkduur. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je elke vrijdag tot 15.15 uur werkt in plaats van tot 17.15 uur.
  2. Je kiest voor een werkweek van 36 uren. In dit geval krijg je de 96 compensatie-uren niet en lever je daarnaast op jaarbasis nog 96 verlofuren in. Met je leidinggevende maak je afspraken over de invulling van de flexibele werkduur. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je elke vrijdag tot 12.30 uur werkt in plaats van tot 17.15 uur.
    NB. Het is niet mogelijk om 4x9 uur te werken. Deze modaliteit is binnen de UT niet toegestaan. De arbeidsduur per werkdag bedraagt maximaal 8 uren.

Als je via het Keuzemodel arbeidsvoorwaarden hebt gekozen voor een werkweek van 38 of 36 uren, dan geldt deze keuze voor één jaar. Je moet je keuze voor de flexibele werkduur elk kalenderjaar, aan het begin van het jaar,  opnieuw vastleggen in het keuzemodel.