Actuele onderwerpen

E-HEALTH: TWENTS TELELAB HELPT OUDEREN THUIS MET TECHNISCHE SNUFJES

Het is het schrikbeeld van veel ouderen: dusdanig hulpbehoevend worden dat thuis blijven wonen niet meer verantwoord is. Men zou beter af zijn in een bejaardentehuis. De nodige zorg binnen bereik, in ruil voor het aanpassen van het dagritme en minder ruimte. Het Twents Telelab probeert de verhuizing naar het bejaardentehuis uit te stellen of zelfs helemaal onnodig te maken.

In het spiksplinternieuwe Twents Laboratorium voor Telegeneeskunde ontwikkelen onderzoekers, bedrijven en zorgprofessionals nieuwe toepassingen die ouderen kunnen helpen om langer thuis te wonen. Zelfs het verschil tussen een aanleunwoning of een zelfstandige afdeling van het bejaardentehuis en een afdeling met volledige verzorging, is groot. Het gevoel van eigenwaarde en geluk hangt in grote mate van af van zelfredzaamheid.

Wanneer blijkt dat iemand hulp nodig heeft om na een ziekenhuisopname weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen, zouden binnen enkele uren de nodige systemen aangebracht kunnen worden. Bijvoorbeeld sensoren die meten of de lucht boven het fornuis wel opwarmt nadat het gas is opengedraaid. Maar ook midden in de nacht langere tijd het licht aan, kan worden opgemerkt. Een telefoontje naar de bewoner is genoeg om te weten of er iets ernstigs aan de hand is.

Met camera's die bewegingen vastleggen is iemand nog beter te beschermen tegen potentieel gevaar in eigen huis. Dan krijgt een zorginstelling een melding als de bewegingen ineens ophouden op een ongebruikelijke plek. Een bezwaar tegen camera's in huis zou kunnen zijn: privacy. Het systeem moet volledige privacy garanderen. De bedoelde sensoren en camera's zullen dan ook geen filmopnames maken, maar alleen patronen herkennen.

Voor meer informatie, zie www.telelab.nl.