Actuele onderwerpen

E-HEALTH: HESJE OM VAN DE NEKPIJN AF TE KOMEN

Een hesje dat met elektrodes de spierspanning in de nek en schouders meet, helpt mensen van hun chronische nek- en schouderklachten af. Een corrigerende trilling herinnert de drager tijdig om regelmatig een andere houding aan te nemen.

Een whiplash of het verkeerd gebruik van de computer kunnen nog lange tijd nazeuren met pijn in de nek- en schouderspieren. Doordat mensen hun spieren - vaak ongemerkt - teveel aanspannen, worden de klachten eerder erger dan minder. Gedurende 20% van de tijd zouden deze spieren ontspannen moeten zijn, maar dat haalt iemand met nekklachten meestal bij lange na niet.

Elektrodes in een speciaal hesje van de onderzoeksgroep Telegeneeskunde meten de spierspanning in iemands schouders en nek. Steeds als de gebruiker van het hesje zich niet op tijd ontspant, begint het kastje dat aan het hesje vastzit, te trillen. Dat is voor de drager het teken om een andere lichaamshouding aan te nemen.

Maar dat is nog niet alles. Het kastje stuurt de gegevens direct door naar een database. Fysiotherapeut en patiƫnt kunnen samen - overal en op elk moment - de informatie bekijken en bespreken hoe de behandeling verloopt. In veel gevallen is het voldoende dat mensen zich bewust worden van de spanning in hun nek- en schouderspieren, waarna ze wel degelijk anders gaan zitten. Ze hebben vooral steeds weer even die herinnering nodig.