Actuele onderwerpen

DE KRACHT VAN HEALING ENVIRONMENTS

KLASSIEKE MUZIEK, NATUUR EN KLEUR HEBBEN EEN POSITIEVE INVLOED OP DE ZORGVERLENING

Klassieke muziek in de wachtkamer van de tandarts en huisarts zorgt ervoor dat de patiënt rustiger wordt. De patiënt is, door de klassieke muziek, minder gestrest als hij de behandelkamer binnenloopt. IBR onderzoekster Karin Tanja-Dijkstra onderzocht de effecten van muziek, natuur en kleur in zorgomgevingen. Dit zijn elementen die ingezet kunnen worden om een healing environment te creëren.

Een zorgomgeving, zoals de wachtkamer van de huisarts, de behandelkamer van een psycholoog of een ziekenhuiskamer, moet de verwachting scheppen dat de behandelaar goede medische zorg verleent. Maar hoe zit het eigenlijk met de behoeften als ontspanning, comfort en welbevinden van patiënten? Situaties in de gezondheidszorg worden immers vaak gekenmerkt door gevoelens van onzekerheid, stress en angst.

Klassieke muziek in de wachtkamer
Karin Tanja-Dijkstra heeft gekeken naar het effect van muziek op stress en angst in de wachtkamer van een tandarts en een huisarts. Het draaien van klassieke muziek in deze wachtkamers blijkt gevoelens van angst en stress te reduceren, en zorgt voor een hogere aantrekkelijkheid en professionele kwaliteit van de wachtkamer. Hetzelfde experiment met popmuziek leverde geen significante resultaten op. De muziekvoorkeur van de patiënt speelt echter geen rol, ook als je niet van klassieke muziek houdt, heeft dit toch een rustgevende werking.

Planten en kleur
Tanja-Dijkstra onderzocht ook het effect van planten en kleur in ziekenhuiskamers en behandelruimten. Hieruit bleek dat een plant, of zelfs een schilderij van een boom, een stressreducerend effect heeft op de patiënt. Dit kan bijdragen aan een vlotter herstel van de patiënt. De effecten van kleur zijn sterk afhankelijk van de persoonlijke karaktereigenschappen van de patiënt. Wel werd duidelijk dat een witte behandelkamer professionaliteit uitstraalt en ervoor zorgt dat patiënten meer over zichzelf vertellen aan een psycholoog.

Deze relatief eenvoudige en goedkope veranderingen in wacht-, patiënten- of behandelkamers kunnen de sfeer dusdanig veranderen en tot gunstige effecten voor de gezondheid en het welbevinden van patiënten leiden.

Voor meer informatie, zie www.utwente.nl/gw/mcp