Actuele onderwerpen

HIGH TECH HEALTH FARM

Om aan de toenemende vraag naar gezondheidszorg te voldoen, zijn in het hele land nieuwe en creatieve oplossingen nodig. Instituut MIRA van de Universiteit Twente onderzoekt de mogelijkheden om, met high-tech voorzieningen, de zorg in Overijssel dichtbij huis en op hoog niveau toegankelijk te maken. Bijkomend voordeel is het stimuleren van werkgelegenheid in de regio.

Diverse onderzoeksgroepen binnen de Universiteit Twente lopen voorop in de wereldwijde ontwikkeling van technieken voor de gezondheidszorg. Een robot die helpt revalideren, het meten van bloedwaardes met nanotechnologie en pijnloos onderzoek naar borstkanker zijn daarvan enkele voorbeelden.

MIRA, Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde, wil deze technische innovaties op een nieuwe manier gaan aanbieden in de provincie Overijssel. Onder regie van het ziekenhuis moeten patiƫnten voortaan terecht kunnen in moderne gezondheidscentra dichtbij huis. Bij de high tech health farm worden mensen behandeld met de nieuwste technieken.

Gezondheidswinst en werkgelegenheid
Het idee krijgt de komende jaren vorm met de oprichting van een eerste centrum in de regio Twente, in nauwe samenwerking met de provincie Overijssel. Initiatiefnemer en onderzoeker Maarten IJzerman verwacht een verbetering in de gehele zorgsector in de regio Twente. 'De levensverwachting is hier zo'n drie jaar lager dan in het westen van het land. Wat dat betreft is hier dus een grote winst te behalen. Met de high tech health farm helpen wij bovendien de ziekenhuizen in hun streven om zorg efficiƫnter te leveren.'

Ook zal het hypermoderne gezondheidscentrum een boost geven aan het Twentse bedrijfsleven. IJzerman: 'De technische innovaties van de UT zullen zichzelf bewijzen op de high tech health farm. In de omgeving zullen vervolgens bedrijven ontstaan die de apparaten gaan produceren. Voor Nederland, maar op termijn ook voor het buitenland. Zo ontstaat in Twente veel nieuwe werkgelegenheid. Als ons project hier een succes wordt, kan ik je op een briefje geven dat andere delen van het land snel zullen volgen.'