Actuele onderwerpen

NIEUWE ONDERZOEKSCENTRA MET HET BEDRIJFSLEVEN: CMI EN LEO

De Universiteit Twente maakt zich sterk om veelbelovende innovaties beschikbaar te maken voor de maatschappij. Daarbij blijkt niet alleen samenwerking met andere kennispartners en de overheid van belang, maar vooral ook met het bedrijfsleven.

Onlangs startte de Universiteit Twente samen met bedrijven enkele nieuwe onderzoekscentra. Naast de implementatie van kennis zullen deze centra de werkgelegenheid in de omgeving Twente bevorderen. Want uit zo'n toepassingsgericht onderzoekscentrum ontstaan na verloop van tijd bedrijfjes die producten maken met de technieken die in het centrum zijn ontwikkeld.

Center for Medical Imaging
Een groot nieuw initiatief van de UT is het Center for Medical Imaging, kortweg CMI. Dit onderzoekscentrum ontstaat door samenwerking tussen het UT-Instituut voor Biomedische Technologie MIRA, technologiebedrijf Siemens en de academische ziekenhuizen in Groningen en Nijmegen. Het CMI gaat met innovatieve technieken nieuwe producten ontwikkelen voor beeldvorming in de gezondheidszorg.

In Siemens heeft MIRA een sterke partner gevonden om een centrum op zetten waar de resultaten van het biomedisch technologisch onderzoek werkelijk tot producten zullen gaan leiden. Bij het grote publiek is Siemens bekend van huishoudelijke apparaten en telefoons, maar het technologieconcern heeft ook een grote tak in medische apparatuur. De wetenschappelijke expertise van Siemens-onderzoekers is van harte welkom bij het Center for Medical Imaging. Daarnaast stelt Siemens aan het CMI apparaten beschikbaar die nog in ontwikkeling zijn.

In totaal zal het CMI 150 medewerkers tellen, waaronder 70 nieuwe jonge wetenschappers. Officieel wordt het centrum op de UT-campus in Enschede eind 2011 geopend. Wanneer de onderzoekers hun nieuwe pand The Gallery kunnen betrekken, is het Center for Medical Imaging zichtbaar voor de buitenwereld.

LEO-Center for Service Robotics
De UT, ontwikkelingsmaatschappij Oost-NV en Romech, een stichting waarin technologiebedrijven samenwerken, willen Oost-Nederland laten uitgroeien tot een leidende speler in de ontwikkeling van robottechnologie voor de gezondheidszorg. Om dat te bereiken, is het LEO-Center for Service Robotics opgericht. Vanuit een strategische positie op de campus werkt LEO aan computergestuurde hulpmiddelen die in te zetten zijn bij operaties, revalidatie en andere vormen van zorgverlening.

De gemiddelde leeftijd van Nederland wordt snel hoger. Terwijl in de nabije toekomst een groter deel van de bevolking medische hulp nodig zal hebben, zullen er minder mensen beschikbaar zijn die om die hulp te geven. Dat is een belangrijke aanleiding om robots in te zetten in de gezondheidszorg.

Binnen de Universiteit Twente zijn vele onderzoeksvelden vertegenwoordigd die kunnen bijdragen aan verbeteringen van (medische) robotica. Er is technische expertise vanuit de telematica, de combinatie van telecommunicatie en informatietechnologie. Medische kennis komt van technisch geneeskundigen. Biomedisch technologen werken zelfs op het grensvlak van beide onderzoeksvelden. Bovendien is er inzicht in de gebruiker door de samenwerking met gedragswetenschappers.

De universiteit zal binnen LEO nauw samenwerken met commerciële instellingen in de omgeving Twente. De partners zullen zich inzetten om Twente op de kaart te zetten als hét gebied in Nederland waar de ontwikkeling van robots voor de zorg plaatsvindt. Robots die precies doen wat een arts wil. LEO staat dan ook voor de Latijnse term Labora et Obedira. Ofwel 'Werken en Gehoorzamen'.