Actuele onderwerpen

LASERLICHT BEPAALT ERNST VAN BRANDWONDEN

Onderzoekers van de vakgroep Biomedical Photonic Imaging kunnen met laserlicht de doorbloeding van de huid meten en daarmee de ernst van brandwonden bepalen. In plaats van enkele minuten die daar nu voor nodig zijn, wordt het een secondenwerkje met een speciale, supersnelle camera van de technische wetenschappers.

Jaarlijks lopen alleen al in Nederland duizenden mensen ernstige brandwonden op. In veel van de gevallen zijn kinderen het slachtoffer. Vooral bij die groep is het moeilijk om precies te bepalen wat de schade aan de huid is. Daarvoor moet iemand minutenlang stil kunnen zitten en voor kleine kinderen met pijn is dat lastig.

In Twente wordt zogenoemde laser-dopplertechniek ingezet om de ernst van brandwonden veel sneller te kunnen bepalen. Daarvoor ontwierpen onderzoekers de TOPcam. Deze hogesnelheidscamera maakt gebruik van kleurveranderingen bij laserlicht om de beweging van deeltjes in het bloed vast te leggen. De TOPcam fotografeert de huid met een snelheid van 25.000 afbeeldingen per seconde. Uit het filmpje dat zo ontstaat, is de doorbloeding van de huid te bepalen.

Reflecterende rode bloedcellen
De kleur van licht wordt bepaald door de golflengte. Laserlicht is een bundel licht van één specifieke golflengte en dus kleur. Wanneer laserlicht op het lichaam van een patiënt schijnt en het in een bloedvat op rode bloedcellen terecht komt, wordt het licht gereflecteerd in een andere golflengte. Daarmee verandert de kleur van het teruggekaatste licht een beetje. De nieuwe kleur is afhankelijk van de hoeveelheid rode bloedcellen.

Het veranderde licht uit de huid komt op de camera terecht. Uit duizend beelden van de TOPcam wordt één 'doorbloedingsbeeld' berekend. Door meerdere van die doorbloedingsbeelden achter elkaar te zetten, ontstaat een filmpje. Zo is laser-doppler in te zetten om de ernst van brandwonden vast te stellen: hoe ernstiger de brandwond, hoe slechter de doorbloeding. Ook stelt de techniek een arts in staat om te zien of zojuist getransplanteerde huid goed doorbloed raakt. Zo niet, dan kan de nieuwe huid nog worden gered.

'Bekijk een filmpje van de doorbloeding van de huid met laserlicht. Hoe roder het beeld, hoe meer bloed. Het hartritme is op het filmpje duidelijk te volgen.