Actuele onderwerpen

BORSTKANKERONDERZOEK ZONDER PIJN MET FOTOAKOESTIEK

De vakgroep Biomedical Photonic Imaging heeft een methode ontwikkeld om borstkanker pijnloos vast te stellen en de aard van wijnvlekken op de huid precies in kaart te brengen. Het zijn twee zeer uiteenlopende toepassingen van de technologie fotoakoestiek: licht gaat het lichaam in en geluid komt eruit.

Bij fotoakoestiek worden korte, maar sterke laserpulsen op het lichaam van de patiënt gericht. Zodra het laserlicht een bloedvat raakt, wordt het licht omgezet in warmte. Door de lichte opwarming van het bloed ontstaat in het bloedvat een iets hogere druk. Deze drukverhoging plant zich als een geluidsgolf voort door het lichaam. Het geluid komt bij de huid terecht, waar het wordt opgevangen met kleine microfoontjes.

Onderzoekers van Biomedical Photonic Imaging hebben diverse toepassingen gevonden voor de techniek. Zo worden er tests gedaan om met fotoakoestiek de aard van wijnvlekken vast te stellen. Die zouden dan met andere lasertherapieën te verwijderen zijn.

Maar vooral voor de geneeskunde zijn de mogelijkheden groot. Een zeer veelbelovende toepassing is de ontwikkeling van een fotoakoestische mammograaf, voor borstkankeronderzoek. Op dit moment is onderzoek naar borstkanker nog een erg pijnlijke aangelegenheid. Een borst moet hard in elkaar geduwd worden om een röntgenfoto te nemen en zo een eventuele tumor te vinden. Met de combinatie van laser en geluid voelen patiënten er veel minder van en bovendien is de techniek niet schadelijk, in tegenstelling tot röntgen. Artsen luisteren voortaan eigenlijk alleen maar naar de doorbloeding van het borstweefsel.

Borstkankeronderzoek zonder pijn met fotoakoestiek, fragment uit ''High Tech Health Farm'