Actuele onderwerpen

MANNEN METEN HUN VRUCHTBAARHEID THUIS

Een apparaatje dat de elektrische lading van zaadcellen meet, is mogelijk te gebruiken als thuistest voor mannen. In plaats van naar een vruchtbaarheidskliniek te gaan om in een hokje sperma af te staan dat vervolgens in het lab wordt onderzocht, kan een man thuis zelf uitzoeken of hij voldoende vruchtbaar is.

De vruchtbaarheid van mannen hangt onder andere samen met het aantal zaadcellen per volume spermavocht. De cellen zijn zeer beweeglijk; ze zijn 'geprogrammeerd' om de lange afstand af te leggen van de vagina van een vrouw naar haar eileiders. En dat in een lichaam met zure omstandigheden, terwijl ze zelf basisch zijn: twee omstandigheden die elkaar afstoten. Het lichaam van de vrouw breekt langzame spermacellen dan ook ongenadig af.

Juist die beweeglijkheid van gezonde spermacellen zorgt dat ze geschikt zijn voor dit specifieke lab-on-a-chip systeem. Twee elektroden zijn genoeg om het aantal beweeglijke cellen vast te stellen. Wanneer het spermavocht tussen deze twee elektroden door geleid wordt, zal elke keer als een zaadcel passeert, de geleidbaarheid veranderen.

Bekijk het filmpje over de vruchtbaarheidstest voor mannen (bron: www.wetenschap24.nl).