Actuele onderwerpen

LITHIUMCHIP VOOR MANISCH DEPRESSIEVEN

Zo’n 300.000 Nederlanders lijden aan een of andere vorm van manische depressie. 30.000 van de ernstigste patiënten krijgen medicijnen die in te grote hoeveelheden giftig zijn. Om zelf vast te kunnen stellen hoeveel van het medicijn iemand in zijn lichaam heeft, ontwikkelde het bedrijf Medimate, dat is ontstaan uit onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente, een speciale nanochip.
Mensen met manische depressie hebben last van stemmingswisselingen. Tijdens een manische periode is men gelukkig, maar dit gevoel kan ineens omslaan in een zware depressie. Om de sterkte van de wisselingen te onderdrukken, krijgen patiënten lithium als medicijn. Dit element werkt in op het centraal zenuwstelsel. Voor de werkzaamheid is het belangrijk dat een patiënt de lithiummedicatie trouw inneemt.
Maar in te grote hoeveelheden is lithium giftig. Wanneer er teveel lithium in het bloed zit, is de kans groot dat de nieren van de gebruiker beschadigd raken. Ook kan iemand door overdosering de zenuwziekte Parkinson krijgen. Meer lithium slikken dan de gestelde norm, is levensgevaarlijk.
Langzaam elementHet is, kortom, van groot belang dat iemand niet te veel en niet te weinig medicijnen inneemt. De lithiumchip, die inmiddels ontwikkeld wordt door het spin-off bedrijfje Medimate, helpt daarbij. Een patiënt brengt een druppeltje bloed op de chip. De diverse elementen in het bloed worden gescheiden met elektroforese, een techniek die de elektrisch geladen deeltjes, waaronder de lithiumdeeltjes, door een gel doet bewegen. Vervolgens bepaalt de chip de concentratie van lithium.

Bekijk het filmpje over de lithiumchip.