Actuele onderwerpen

REVALIDATIETECHNIEK: SLIM METAAL IN EEN KROMME WERVELKOLOM

Mensen met de aandoening scoliose hebben een vervormde wervelkolom. De afwijking ontstaat meestal in de puberteit, als kinderen in hun groeispurt komen. Om de rug toch recht te laten groeien, ontwikkelden onderzoekers van de vakgroep Biomedische Werktuigbouwkunde een implantaat van ‘slim metaal’, een combinatie van nikkel en titanium.

Het implantaat is een staaf in de vorm van de gezonde wervelkolom. Door de staaf af te koelen tot bijvoorbeeld nul graden Celsius, wordt het materiaal zacht, waarna de chirurg het aan de kromme wervelkolom kan vastmaken. Als het metaal vervolgens kort wordt opgewarmd tot ongeveer 40 graden Celsius, 'herinnert' het zich zijn oude vorm. De staaf buigt in het lichaam terug naar de vorm waarin hij gefabriceerd was, en duwt zo de rug recht.

Nadeel van de huidige staaf is nog wel dat een stukje van de rug niet meer kan buigen. Daarom werkt Biomedische Werktuigbouwkunde aan nieuwe versies van het implantaat, die flexibel blijven en zelfs met het lichaam mee kunnen groeien. Artsen hoeven dan niet met de ingreep te wachten totdat de rug van hun patiënt volgroeid is. Patiënten kunnen al vroeg in de puberteit worden geholpen en bovendien blijft hun rug beweeglijk.


scolioseDe wervelkolom bij een gezond persoon (links) en bij iemand met scoliose.


implantatenScoliose-implantaten in een model van een wervelkolom.