Actuele onderwerpen

GERICHTE GENEESMIDDELEN: ONTPLOFFENDE NANODRUPPELS BRENGEN MEDICIJNEN DIRECT BIJ EEN TUMOR

Chemotherapie zonder bijwerkingen, doordat de stoffen alleen de tumorcellen uitschakelen. Dat kan wanneer het mogelijk is om medicijnen te verwerken in druppeltjes die zich door de wanden van een bloedvat kunnen verplaatsen naar de tumoren in het lichaam. Die druppeltjes moeten dan alleen wel erg klein zijn: een honderdste keer het formaat van een rode bloedcel.

Onderzoekers van de vakgroep Physics of Fluids van de Universiteit Twente zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe methode om medicijnen gericht af te leveren bij de cellen waar ze nodig zijn. De onderzoeksgroep is gespecialiseerd in de mogelijke toepassingen van microscopisch kleine luchtbelletjes in de bloedbaan. Waren de belletjes tot op heden zo groot als een rode bloedcel, nu proberen de onderzoekers zelfs nog kleinere capsules te maken. Deze nieuwe generatie moet zo klein zijn dat ze uit het bloedvat kunnen treden.

In gasvorm door ultrageluid
Die zogenaamde nanodruppels worden gevuld met medicijnen en ingespoten in de bloedbaan. Door hun uiterst kleine afmetingen kunnen ze door de wand van een bloedvat gaan en zich ophopen in de tumor.

Een korte puls van ultrageluid - geluid met een frequentie van meer dan 1 MegaHertz -  zorgt er vervolgens voor dat de medicijndruppels verdampen tot gasbelletjes, waarbij het medicijn vrij komt en zijn therapeutische werk kan doen in de tumor. De gasbelletjes zijn intussen af te beelden op een echo, zodat bovendien precies duidelijk wordt waar de tumor aanwezig is.