Actuele onderwerpen

NIEUW MEMBRAAN VOORKOMT WEEFSELVERKLEVING NA OPERATIES

Na 50 tot 95 procent van operaties ontstaat zogenoemde weefselverkleving. Hierbij groeit weefsel van het ene orgaan vast aan het andere en ontstaat littekenweefsel op plaatsen waar dat de gezondheid bedreigt. Verklevingen komen veel voor in de buikholte en kunnen leiden tot serieuze klachten zoals chronische pijn, beknelde darmen en zelfs onvruchtbaarheid. De Biomaterialen groep (Biomaterials Science and Technology, BST) van prof. dr. Dirk Grijpma van het instituut MIRA ontwikkelde de technologie voor een nieuw type membraan dat voorkomt dat weefselverkleving kan ontstaan.

Afbreekbaar membraan
Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Tijdens de operatie wordt een dun, biologisch afbreekbaar membraan op het te behandelen gebied geplaatst. Dit kunststof laagje vormt in feite een barrière tussen de verschillende weefsels en voorkomt dat die aan elkaar beginnen te groeien. Het membraan geeft het lichaam zo de tijd om rustig te herstellen, terwijl het zelf wordt afgebroken en geresorbeerd. Er is dus geen nieuwe operatie nodig om het membraan te verwijderen.

Medisse bv
Dergelijke membranen zijn op dit moment al wel op de markt, maar ze hebben als nadeel dat ze tijdens het afbraakproces te snel hun vorm en functie verliezen. Het bedrijf Medisse bv, een spin-off bedrijf van het instituut MIRA, commercialiseert een membraan gemaakt van het biologisch afbreekbare polymeer PTMC, dat deze nadelen niet heeft. Het materiaal is zeer flexibel, en eenvoudig op maat te knippen door de chirurg. Het membraan lost heel geleidelijk op en behoudt ondertussen zijn vorm en functie. Zo blijft het tot het laatste moment, waarop het nog maar heel dun is, weefselverkleving voorkomen.

Nieuwe Implantaten
De vakgroep Biomaterials Science and Technology ontwikkelt technologie voor medische implantaten die qua vormgeving heel precies in het menselijk lichaam passen en die door het lichaam in het juiste tempo worden afgebroken. Zo wordt er gewerkt aan een poreus bioafbreekbaar materiaal dat vitale lichaamsdelen tijdelijk kan vervangen. Op het materiaal kunnen cellen worden gezaaid die het lichaam aanzetten tot groei, terwijl de drager geleidelijk aan wordt afgebroken.