Actuele onderwerpen

REVALIDATIETECHNIEK: BESTUURBAAR KUNSTBEEN VOOR OPTIMALE BEWEGING

Met een speciale besturing zijn de bewegingen van een moderne beenprothese te beïnvloeden. De gebruiker kan de prothese bedienen en bovendien voelen, net alsof het zijn eigen been is.

Al in 2003 ontwikkelde de groep Biomedische Werktuigbouwkunde een onderbeenprothese met een bijzondere werking van de voorvoet. Het was de allereerste prothese waarvan de voorvoet het lichaam bij elke stap een klein beetje omhoogduwt, zoals een gezonde voet dat ook doet bij de afzet. Zo hangt het kunstbeen er niet los bij, maar zorgt het voor een optimale loopbeweging.

In deze eerste versie van de prothese zat geen besturing, waardoor de gebruiker het type beweging van de prothese niet kon beïnvloeden. Momenteel werken de onderzoekers aan een beenprothese mét besturing. Want gaan zitten en opstaan, traplopen en met verschillende snelheden lopen zijn zeer uiteenlopende bewegingen.

Voor deze toepassingen zijn de ontwikkeling van zuinige elementen, besturing en de opslag van energie nodig. Verder moet een gebruiker de prothese kunnen bedienen, maar er zelf ook informatie van kunnen ontvangen. Kortom: het kunstbeen moet werken alsof het iemands eigen been is.