Actuele onderwerpen

HOE STIMULEER JE DE GROEI VAN BOTWEEFSEL?

Als een bot breekt, zorgt het menselijk lichaam er over het algemeen zelf voor dat de breuk weer netjes dichtgroeit met botcellen die het lichaam zelf aanmaakt. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een gecompliceerde botbreuk na een ernstig ongeluk, moet er meer botweefsel worden gemaakt dan het lichaam automatisch op eigen kracht aankan. De Tissue Regeneration vakgroep van het instituut MIRA loopt onder leiding van prof. dr. Clemens van Blitterswijk voorop in de ontwikkeling van technologie die deze botgroei stimuleert.

Keramiek
Al langer wordt in de geneeskunde keramiek gebruikt om de vorming van nieuw botweefsel te ondersteunen. Wetenschappers binnen MIRA stonden aan de wieg van een nieuw soort keramiek dat eenmaal ingebracht in het lichaam een bijzonder effect heeft: er ontstaat veel sneller dan bij de oude methode nieuw botweefsel, precies op de gewenste plek. Naar de exacte oorzaak van dit verschijnsel wordt nog gezocht, maar de Twentse wetenschappers denken dat de 'nieuwe soort keramiek' stamcellen in de buurt naar zich toetrekt en 'aanmoedigt' om zich vervolgens om te vormen tot de gewenste botcellen.

Uit een geslaagde test binnen de kaakchirurgie blijkt hoe bruikbaar deze nieuwe methode in de praktijk is. Soms zit er in een kaak onvoldoende bot om een implantaat te kunnen plaatsen. Het lichaam maakt dit uiteraard niet zomaar zelf aan. Bij patiƫnten met een dergelijk probleem wordt de keramiek ingebracht, waarna er redelijk snel een bruikbare nieuwe botlaag ontstond.

Het materiaal wordt door het Bilthovense bedrijf Progentix geproduceerd. De onderneming heeft een overeenkomst getekend met een groot Amerikaanse bedrijf dat de vinding grootscheeps op de markt zal brengen.

Meer onderzoek
Er is nog een ander voorbeeld waaruit blijkt hoe vergevorderd het onderzoek van de Tissue Regeneration vakgroep is. In 2009 lukte het onderzoeker dr. Jojanneke Jukes als eerste ter wereld om embryonale stamcellen van muizen zich te laten ontwikkelen tot botmateriaal. Deze embryonale cellen zijn de basiscellen die enkele dagen na de bevruchting van een muizeneicel ontstaan. Ze hebben nog geen specifieke functie, waardoor ze aan te zetten zijn om zich te ontwikkelen tot een bepaald type cel. Het onderzoek aan embryonale stamcellen van muizen gebeurt onder strikte voorwaarden. Door de stamceltechniek krijgen wetenschappers meer inzicht in de manier waarop gecompliceerde botbreuken en verbrijzelingen in de toekomst beter te behandelen zijn.


behandelingDe vorming van botmateriaal (licht) op een keramiek (donker).