Actuele onderwerpen

BACTERIëN DODEN MET ONHOORBAAR GELUID

Een wortelkanaalbehandeling is een pijnlijke aangelegenheid. Helaas kunnen enkele achtergebleven bacteriën zich vermenigvuldigen en zo zorgen voor een nieuwe infectie. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat met de ingreep in één keer alle bacteriën worden verwijderd.

Het voorkómen van meerdere wortelkanaalbehandelingen is mogelijk met ultrasone trillingen. Bij deze behandeling plaatst de tandarts een naald in het wortelkanaal. De naald wordt aan het trillen gebracht, waardoor de vloeistof in het wortelkanaal in beweging komt. Zo worden de bacteriën weggespoeld.

Ultrageluid
De vakgroep Physics of Fluids verbetert de technieken die tandartsen nu gebruiken. Dat gebeurt door vast te stellen bij welke trilling de vloeistof het beste spoelt en hoe diep de naald zich daarvoor in het wortelkanaal moet bevinden. Een kleine verbetering in de techniek kan zo zorgen voor minder pijnlijke behandelingen en voor het uitblijven van herbehandelingen. 

Geluid bestaat uit golven die zich verplaatsen. Dat kan door lucht, maar gaat nog beter door vloeistoffen en vaste stof. Mensen kunnen geluid horen met 20 tot 20.000 trillingen per seconde, ofwel met frequenties tussen 20 en 20.000 Hertz. Ultrageluid is geluid boven onze gehoorgrens, dus met frequenties hoger dan 20 kiloHertz.

Meer van deze onderzoeksgroep
De onderzoekers van Physics of Fluids gebruiken ultrageluid ook bij het maken van zeer gedetailleerde afbeeldingen van (cellen in) het menselijk lichaam. Ga voor meer informatie naar Medische Beeldvorming.