Zelf gefabriceerde nanotubes leiden tot een "10"


Voor hun profielwerkstuk hadden Pierre Lievers en Luc Walterbos, van scholengemeenschap De Driemark uit Winterswijk, een ambitieus plan opgevat. Ze wilden zelf nanotubes maken en aantonen dat ze dat echt was gelukt. 


Op school gingen ze aan de slag met een eenvoudig beschreven experiment, veilig uitgevoerd in de zuurkast. Maar of de drijvende massa die op hun troebele oplossing dreef werkelijk nanotubes waren, was nog onbekend. 


Via de Wetenschapswinkel UT legden ze contact met het Nanolab van Mesa+. Via Nanolab-hoofd Mark Smithers mochten ze twee uur lang, onder deskundige begeleiding, opnamen maken met de Scanning Electron Microscoop (zie afbeelding). Daarmee zijn op nanoschaal opnamen te maken waarmee materialen 'gekarakteriseerd' kunnen worden.


Met het zorgvuldig afgedekte proefmonster (de nanotubes zijn gevoelig voor licht) gingen de scholieren met de bus richting UT. En het resultaat mocht er wezen. 'Het is ons gelukt om koolstof nanotubes te produceren samen met koolstof nanovezels en koolstof fullerenen - dat zijn grote buckyballs,' zegt Pierre. 


Het experiment behoeft nog wel wat verfijning. ' Ze zaten verbonden in clusters en waren ingekapseld in enkele lagen grafeen.' Maar met de SEM werd het bewijs overtuigend geleverd (zie afbeelding). De scholieren hebben een "10" gescoord voor hun avontuurlijke experimenteerwerk.Macintosh HD:Users:ellyreimerink:Desktop:unnamed.png