Roeien met 'ondersteuning'

Roeien met 'ondersteuning' 


Oudere, of minder valide, toerfietsers kunnen tegenwoordig beschikken over een ingebouwd motortje als trapondersteuning. Daardoor blijven ze langer actief, en kunnen ze samen met hun vrienden hun zo geliefde sportieve activiteit blijven beoefenen. /Users/ellyreimerink/Desktop/unnamed.jpgEen ondersteuning voor roeiers zou ook dit positieve effect kunnen hebben. Maar: de roeibeweging is veel complexer, en bovendien is het niet vanzelfsprekend waar een ondersteuning het best te plaatsen is: bij het voetenbord, of juist bij de 'dol' van de roeiriem, bijvoorbeeld, of misschien wel bij allebei? Bovendien zal de roeiondersteuning een nauwkeurig patroon moeten volgen, om het lichaam evenredig te belasten, met meerdere ondersteuningsstadia bij iedere roeislag.


Allemaal vragen met grote fysiologische en ook ontwerptechnische consequenties. In het kader van haar bachelor afstudeeropdracht Biomedische Technologie gaat Femke de Gooijer op zoek naar de ontwerpeisen van een goede roeiondersteuning voor de (verschillende) toekomstige doelgroepen. Literatuurstudie, interviews met deskundigen, doelgroepen en betrokkenen, analyse van de ontwerpeisen, toetsing van eerste ontwerp-concepten, al deze onderwerpen komen in haar opdracht aan bod. 


In haar afstudeerwerk zal Femke begeleid worden door haar afstudeerdocent prof. dr. ir. Bart Koopman. Tijdens het project zal student Cas Scholten - zelf fanatiek roeier en met een biomechanica achtergrond - haar op technische aspecten ondersteunen.