Ook leegstaande panden hebben baat bij energietechnieken

'Ook leegstaande panden hebben baat bij energietechnieken'


In Financieel Management Magazine, december 2015, verscheen een artikel waarin UT-student Industrial Engineering, Marit Colijn BSc, een instrument presenteert waarmee energie bespaard kan worden in leegstaande panden. Bovendien kan dit vastgoed daardoor sneller verkocht of verhuurd worden, is de verwachting. 


Marit werkte samen met dr. ir. Bram Entrop van de vakgroep Bouw/Infra en met drs. Rijn Platteel, directeur/eigenaar van De Kabath Vastgoedbescherming. Ze ontwierp een instrument waarmee vastgoedbeschermers slim energietechnieken en -maatregelen (ETM's) kunnen koppelen aan specifieke panden. Centraal staat een 'digitale kaartenbak' waarin gezocht kan worden op basis van een systematische pandintake. 


Het instrument bestaat uit een overzicht van ETM's waarvan de werking, de terugverdientijd en de toepasbaarheid worden beschreven. Per pand zijn er zeven 'invoervelden': titel/naam ETM, omschrijving voor-/nadelen, kostenschatting/besparing, toepasbaarheid, categorie (bouwkundig, installaties, afstellingen, verlichting, duurzame opwekking), doel van het pand, looptijd/termijn van leegstand. Deze 7 invoervelden zijn geschikt voor verschillende soorten panden. De toepasbaarheid wordt getest in vervolgonderzoek.Macintosh HD:Users:ellyreimerink:Desktop:5f79a52d-5c4d-453b-908e-8035ce1461e0.png