UTStichting Faculty ClubVerslag tête a tête 14 maart

Verslag tête a tête 14 maart

De tête a tête van 14 maart was met 28 gasten weer druk bezocht met een volle Blomzaal. Peter Apers en Peter-Paul Verbeek gingen in discussie over het thema ‘Topsectoren’ onder de bezielende leiding van Kitty Nijmeijer. De grote meningsverschillen tussen beide heren zat hem vooral in de (middelen) verdeling onder de topsectoren.

Peter pakte zijn rol vooral vanuit de roadmap ICT en zijn functie als voorzitter van STW (Stichting Technologische Wetenschappen). Zijn verwachting is dat de financiële verdeling vanuit NWO op de standaardmanier d.m.v. ‘calls’ gedaan wordt. Gezien de grote participatie vanuit verschillende instituten binnen de UT (CTIT, Mesa+, IGS) en ons High Tech Human Touch profiel, heeft de UT volgens Peter een uitstekende uitgangspositie om bij de verdeling van middelen in de verschillende topsectoren te scoren.

Peter-Paul geeft ons vooral zijn visie vanuit de Jonge Akademie. Hij is van mening dat het geld dat vanuit NWO naar de topsectoren gaat, ten koste gaat van het brede, fundamentele wetenschapsgebied. Hij vindt dat er binnen de topsectoren te weinig aandacht is voor de sociale- en geesteswetenschappen.

Beide heren zijn het er overigens over eens dat de regering graag een kenniseconomie wil creëren, maar dit onmogelijk maakt door alle bezuinigingen in de wetenschap. Uit het publiek wordt Duitsland als voorbeeld naar voren gebracht. In Duitsland krijgen uitmuntende universiteiten juist extra geld van de regering waarmee onderzoek en dus kennis, vergroot worden. Hiermee stimuleert men dus de kenniseconomie. In Nederland weet de samenleving te weinig van hetgeen een universiteit eigenlijk doet en wat het belang daarvan voor henzelf is, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. De algemene kennis van de wetenschap en het imago daarvan moeten opgevijzeld worden, te beginnen met de wetenschapper zelf. Hij moet op een open en heldere wijze communiceren over wat hij voor betekenis heeft voor de maatschappij. Dit past uitstekend in het UT-profiel ‘High Tech Human Touch’, dat hierin dan ook een leidende rol moet hebben.

Algemeen advies vanuit de sprekers en de zaal aan alle Nederlandse Colleges van Bestuur: zorg dat je het gezicht van je universiteit laat zien. Maak de wetenschap helder en toegankelijk en creëer op die manier kennis en begrip in de maatschappij. De overtuiging van het belang van de wetenschap moet vervolgens leiden tot financiële impulsen in plaats van verdere bezuinigingen!