H.V. Ockham

Deelname aan excellentieprogramma’s geven je de mogelijkheid om je te onderscheiden, met het oog op de toekomst. Als je deelneemt aan één van de diverse excellentietrajecten van de Universiteit Twente, leer je heel veel en heel bijzondere mensen kennen. Ieder jaar starten nieuwe groepen studenten met excellentietrajecten: dit maakt het steeds leuker en interactiever! H.V. Ockham is opgericht om verdere persoonlijke en academische groei te stimuleren en een lerende gemeenschap te creëren. Nieuwe, huidige en voormalige excellentie-studenten en docenten kunnen lid worden van deze vereniging. Er zijn verschillende activiteiten die de contacten tussen diverse trajecten bevorderen.

De vereniging is vernoemd naar William van Ockham. Hij was een filosoof, theoloog en natuurkundige in de 14e eeuw. Hij is een voorbeeld van een ‘homo universalis’; een persoon die al zijn vaardigheden ontwikkelt. Hij staat bekend om zijn ‘scheermesuitspraak’: "numquam ponenda est pluralitas sine necessitate". Dit betekent zoveel als: “De beste uitleg van een bepaald verschijnsel is dus de uitleg waarvoor je de minste aannames nodig hebt.”

Studenten die deelnemen aan de excellentieprogramma’s zullen werken voor, met en bij diverse disciplines. De uitspraak van Ockham is toepasbaar op ieder vakgebied. Daarom is voor deze naam gekozen.

Kijk ook eens op de website van Honours Vereniging Ockham. Met vragen kan je contact opnemen met het bestuur van HV Ockham.

http://www.utwente.nl/honours/HV%20Ockham/hvockham.html/hvockham-1.png