Onderwijsthema's

Video lectures

Een eigen hoorcollege laten opnemen?

Met behulp van het systeem Mediasite (www.mediasite.com) kan een college met de bijbehorende PowerPoint worden opgenomen. Door gebruik van het systeem wordt automatisch een hoofdstukindeling gemaakt op basis van de PowerPoint. Dit geeft de mogelijkheid om de opname in zijn geheel te bekijken of te navigeren naar specifieke delen van de opname.

Door middel van een link wordt het college beschikbaar gesteld.

Lees verder op de site van het ICTS

Videocollege met schrijven op krijtbord

Een docent van Stanford University geeft college zonder sheets. Hij maakt gebruik van een krijtbord. Zie het filmpje op Youtube.

Lecture by Professor Brad Osgood for the Electrical Engineering course, The Fourier Transforms and its Applications (EE 261, Stanford University). Professor Osgood provides an overview of the course, then begins lecturing on Fourier series.

Videocollege met schrijven op whiteboard

In een Youtube-filmpje is te zien hoe een docent tijdens zijn uitleg schrijft op een whiteboard (niet-digitaal) en als extra in het filmpje af en toe een formule in beeld brengt.

This video is a demonstration on how to compute a Fourier series of a simple given function. I discuss how to calculate the Fourier coefficients through integration and the simplifications involved.

Dr. Chris Tisdell, UNSW, Sidney

Video met aan bureau schrijvende docent

Arjan Meijerink (Telecommunication Engineering, EE) zag aan de University of Southern California (USC) in Los Angeles, in de Viterbi School of Engineering (zeg maar de EWI-equivalent op USC)  video lectures gecombineerd met een typische manier van zittend college geven.

Ze gebruikten daar het Distance Education Network (DEN), een soort eigen variant van Blackboard, waarop o.a. video lectures zijn te streamen/downloaden. Op http://mapp.usc.edu/distanceeducation/onlinedemonstrations/index.html is hiervan een demofilmpje te zien.

Filmpjes van de video lectures zoals hij die zag, staan niet meer online. In bovengenoemd filmpje is na 3 minuten echter wel heel even te zien hoe het werkt: de docent zit aan een bureau voor de collegezaal, en zowel voor als boven hem hangen camera's. Op de schermen in de zaal zijn afwisselend de docent en het papier op zijn bureau te zien. Dat papier vervangt dus het bord. De zaalassistent zorgt ervoor dat e.e.a. goed in beeld komt. Studenten kunnen via DEN de colleges thuis live volgen, of later terugkijken.

De studenten vonden deze wijze van college geven erg prettig: ze prefereerden dit boven het aanhoren van een PowerPoint-presentatie. Problemen met leesbaarheid, zoals die in het seminar van 1 juni 2011 aan de orde kwamen, zijn hier bovendien vrijwel niet aan de orde. Eigenlijk opvallend dus, dat deze methode op de UT niet gebruikt wordt...

Videocollege zonder beeld van de zaal

Job van Amerongen kiest ervoor alleen zijn sheets en stem op te nemen, geen beeld van de zaal. In deze opname wordt de cursor gebruikt als aanwijzer.

http://www.ce.utwente.nl/rtweb/files/coursece/RT11_CaseStudy/Lecture11.html

TU Delft op iTunes U

TU Delft heeft een uitgebreid aanbod van hoorcolleges op iTunes.

http://home.tudelft.nl/nl/studeren/gratis-zelfstudie/itunes-u/overzicht/