Schuifstructuren

Rinus Roelofs

Waaier 2, 18:45 - 19:05

Het bestuderen van mogelijkheden om objecten te maken door middel van het samen schuiven van onderdelen is de basis van een aantal van mijn beelden. Zeker wanneer als extra eis geldt dat delen niet buigbaar mogen zijn leidt dit tot interessante oplossingen.schuifstructuur voorbeeld


Ik wil iets laten zien van de verschillende schuifstructuren die ik in mijn werk heb toegepast en tevens wil ik ingaan op de verschillende schuifstrategieën die hierbij een rol spelen. Evenwijdige schuifrichtingen, radiale- en tangentiële schuifrichtingen, alsmede combinaties daarvan zien we terug in de gerealiseerde objecten. Met behulp van animaties is dan het samenschuiven in beeld gebracht.

Voorbeelden van schuifstructuren

Schuifstructuur voorbeeld

Schuifstructuur voorbeeld

Schuifstructuur voorbeeld

Schuifstructuur voorbeeld

Schuifstructuur voorbeeld

Rinus Roelofs (1954). Na een studie toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente heb ik de opleiding voor Beeldend Kunstenaar gevolgd aan de Aki te Enschede. Sinds 1983 werk ik als beeldhouwer. Al snel is in mijn werk de belangstelling voor de wiskunde een hoofdonderwerp geworden. Geïnspireerd door voorgangers op dit gebied als M.C. Escher en Leonardo da Vinci ben ik mij bezig gaan houden met het verbeelden van mijn fascinatie voor wiskundige strukturen. De ontwikkelingen in de techniek maken het mij mogelijk om mijn ideeën nu ook duidelijk visueel te maken en zelfs uit te voeren als fysieke objecten middels de 3D-print technieken. Met het produceren van een 2 meter hoog beeld geprint in “steen” als voorlopig hoogtepunt. De vooropleiding toegepaste wiskunde komt hierbij op meerdere manieren van pas. Toegepaste wiskunde dus, maar toegepast in de kunst.