UTFaculteitenEEMCSNieuwsBelangrijke stap voor twee projecten van de Universiteit Twente op weg naar FET Flagship-status

Belangrijke stap voor twee projecten van de Universiteit Twente op weg naar FET Flagship-status Volgende ronde bereikt door twee UT-projecten in strijd om grote EU-financiering

Twee programma’s die mede gecoördineerd worden door UT-wetenschappers zijn geselecteerd voor de tweede ronde van het selectieproces voor nieuwe EU Flagships for Future and Emerging Technologies (FET). De programma’s zijn Health EU, dat zich richt op het ontwikkelen van gepersonaliseerde menselijke avatars waarmee ziektes voorkomen en bestreden kunnen worden, en Robotics Flagship, dat zich richt op het ontwikkelen van de robots van de toekomst. De projecten die aan het einde van het proces geselecteerd worden als FET Flagship ontvangen één miljard euro aan financiering over een periode van tien jaar.

Albert van den Berg, die het Health EU project samen met Adrian Ionescu van de EFPL coördineert, is trots op het bereiken van de tweede ronde. “Dat we de eerste evaluatie goed hebben doorstaan is een belangrijke stap voorwaarts. We zijn nog niet bij de finishlijn, maar het is wel een bevestiging van het belang van het onderzoek dat we bij de UT-instituten MESA+, TechMed Centre en DSI doen om de gezondheidszorg te verbeteren en te zorgen een betere kwaliteit van leven voor alle Europeanen.”

Albert van den Berg

Een bevestiging van het belang van het onderzoek dat we bij de UT-instituten MESA+, TechMed Centre en DSI doen om de gezondheidszorg te verbeteren

Albert van den Berg

Ook Stefano Stramigioli, mede-coordinator van het Robotics Flagship, is blij met het succesvol doorkomen van de eerste test. “Robotica zorgt voor razendsnelle veranderingen in onze maatschappij, en het is belangrijk dat Europa leidend is op dit gebied. Een samenwerkingsverband op de schaal die wij voor ogen hebben zou ongekend zijn. Dat we door zijn naar de volgende ronde bewijst dat Europa een gevoel van urgentie met ons deelt. Het wordt spannend om te zien of we inderdaad een FET Flagship programma op kunnen gaan zetten.”

Stefano Stramigioli

Een samenwerkingsverband op de schaal die wij voor ogen hebben zou ongekend zijn

Stefano Stramigioli

Van de 33 voorstellen die zich hadden ingeschreven zijn er 17 door naar de tweede ronde. In september dienen de projecten een uitgebreider voorstel in, waarna zes van deze projecten toegelaten worden tot de derde en laatste ronde.

Over de programma’s

Virtuele patiënten

Health EU is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en onderzoeksinstituten uit heel Europa dat zich richt op het bouwen van menselijke avatars gebaseerd op data uit biosensors op een ongekende schaal. Deze gepersonaliseerde avatars kunnen worden ingezet om ziektes te voorkomen en te genezen. Om deze revolutie in de gezondheidszorg te bewerkstelligen gebruikt Health EU de meest geavanceerde organ-on-a-chip, smart nanosensor- en nanomedicijntechnologieën.

De toekomst van robotica

Het Robotics Flaghip brengt op een nog niet eerder vertoonde schaal verschillende onderzoeksdisciplines bij elkaar om de volgende generatie robots te ontwikkelen. Het ontwikkelen van deze robots met geavanceerde eigenschappen kan veel bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar we in Europa voor staan. De robots van de toekomst moeten veel beter in staat zijn om mensen te begrijpen, met ze te communiceren en met ze om te gaan. Dit vereist een hele nieuwe manier van denken over het lichaam, de geest en de omgangsvormen van robots. Tot nu toe hebben meer dan 700 wetenschappers zich aangesloten bij het initiatief.

C.A. van der Kuil (Corjan)
Communicatieadviseur sustainability, energy & environment