UTFaculteitenEEMCSNieuwsChipbedrijven komen graag naar Twente: opening AnSem

Chipbedrijven komen graag naar Twente: opening AnSem 'Innovation on chip'

Chip ‘design house’ AnSem uit Leuven kiest voor een vestiging in Twente. Dichtbij andere hightechbedrijven én dichtbij de groep chipontwerpers van UT-hoogleraar Bram Nauta.

De trend tekent zich af: verschillende ondernemingen die gespecialiseerd zijn in chip design, kiezen voor Twente. “Goede mensen zijn niet zo eenvoudig te vinden in dit vak, de concurrentie is groot. Daarnaast zitten we graag in de buurt van andere hightech bedrijven en faciliteiten”, aldus Stefan Gogaert, CEO van AnSem uit Leuven dat op 22 juni een vestiging opende op Kennispark Twente. De groep IC Design van prof Bram Nauta leidt deze mensen op en staat hoog aangeschreven in de wereld. Nauta: “We kunnen elkaar versterken, door samen te werken in onderzoeksprojecten. En de ontwerp-issues waar zo'n onderneming tegenaan loopt, kunnen wij in het lab onderzoeken. Daarnaast bouwen we met deze bedrijven aan kritische massa om talent in de regio te houden.”

Stefan Gogaert, Clemens Mensink en Bram Nauta

Alumnus aan het roer 

AnSem begint in Enschede bescheiden, met vijf ontwerpers. Clemens Mensink, die de kar trekt, denkt door te groeien naar ongeveer 25 medewerkers. Hij studeerde Elektrotechniek aan de UT en promoveerde er ook. Eerder richtte hij de onderneming Axiom IC op. Dit bedrijf, nog steeds gevestigd op Kennispark Twente, is in 2013 overgenomen door het Canadese TeleDyne DALSA. Op zoek naar een nieuwe ondernemende uitdaging, raakte Mensink met AnSem in gesprek over het starten van een vestiging in Enschede.

De specialisten in analoge chips richten zich op bijvoorbeeld medische en automotive toepassingen. Het gaat daarbij om aantallen tussen grofweg tienduizend en een miljoen chips: op de chipmarkt zijn dat de lage volumes, het is de gespecialiseerde markt. AnSem levert niet alleen het ontwerp en de kennis, zoals sommige collega-bedrijven, het levert ook daadwerkelijk de chips. De fabricage wordt uitbesteed bij bijvoorbeeld de gigant TSMC in Taiwan. Voor het testen van de chips is er, om de hoek op het Kennispark, de UT-spinoff MASER Engineering.

Gouden randje

Een paradepaardje van AnSem, ontwikkeld samen met de Zwitserse klant Sensimed, is een chip die is ingebouwd in een contactlens, voor de meting van de oogdruk bij patiënten met glaucoom. De contactlens heeft een ‘gouden randje’ om hem draadloos van energie te kunnen voorzien en ook de data te kunnen uitlezen. Een ander voorbeeld is een energiezuinige en compacte satellietradio voor het volgen van ‘wildlife’, ook onder water.

Naast AnSem heeft ook ItoM (Semiconductor Ideas to the Market) recent gekozen voor Twente. En er zijn ook bedrijven met een langere historie, zoals 3T in Enschede, Aemics in Oldenzaal en Bruco in Borne.

foto's Gijs van Ouwerkerk 

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin