Afgelopen evenementen

Faculteitsdag: De faculteit en de spin-off bedrijven

Een van de “producten” van de Universiteit Twente is het spin-off bedrijf. Een onderzoekslijn van een leerstoel leidt tot een (prototype van een) product, of misschien wel een productlijn. Vervolgens richt een student of promovendus een bedrijf op om het verder uit te ontwikkelen en daadwerkelijk in productie te nemen. De onderzoeksinstituten MESA+ en CTIT hebben beide een fikse lijst van bedrijven die als spin-off activiteit vanuit een leerstoel zijn ontstaan.

MESA+: http://www.mesaplus.utwente.nl/partners/

CTIT: http://www.ctit.utwente.nl/about/coop/top.doc/

Op deze faculteitsdag lieten drie spin-off bedrijven met corresponderende leerstoelen u zien hoe zo iets in zijn werk kan gaan. Er waren twee sessie parallel en een plenair. Deze faculteitsdag werd net als de afgelopen twee keer samen georganiseerd met onze Informaticacollega’s van ENIAC.

Programma 12 april 2008

12:30 Inloop met koffie en broodjes

13:00 Algemene ledenvergaderingen van Elysium en ENIAC

14:00 Start inhoudelijk programma in T4

14:10 Recore en de leerstoel CAES

15:30 Pauze

15:40 Parallel

1. Micronit en de leerstoelen BIOS en TST

2. Axini en de leerstoel FMT

17:00 Borrel voor de allerlaatste keer in de Tombe

18:30 Dinerbuffet in de Drienerburght

Programma

Recore en de leerstoel CAES

Recore (http://www.recoresystems.com/) is opgezet door de ex-studenten Heijsters, Smit en Rauwerda.

Het bedrijf houdt zich bezig met het herconfigureerbaar chipontwerp, wat zowel tot hard- als softwareproducten leidt . De leerstoel CAES (Computer Architecture for Embedded Systems) behoort zelf tot de Informatica-afdeling, maar heeft verbanden via de TDT-tak (testable design) met de ICD-leerstoel (Intergrated Circuit Design). Kortom, een mooie INF-EL combinatie.

Voor CAES zie: http://caes.ewi.utwente.nl/.

Micronit en de leerstoelen BIOS en TST

Micronit (http://www.micronit.com/) is opgezet door Micha Mulder en Ronny van het Oever. Het bedrijf houdt zich bezig met producten als “lab on a chip”. Hierbij worden in een glasplaatje microkanaaltjes aangebracht voor het manipuleren van kleine hoeveelheden vloeistof. Aan de uitgangen van de kanaaltjes wordt analyseapparatuur aangebracht. De leerstoelen BIOS (Biomedical and Environmental Sensorsystems) en TST (Transducer Science and Technology) zijn beide actief op het gebied van het meten aan kleine hoeveelheden vloeistof (microfluidics). BIOS is bekend om zijn lab-on-a-chip concept.

BIOS: http://bios.ewi.utwente.nl/

TST: http://tst.ewi.utwente.nl/

Axini en de leerstoel FMT

Axini (http://www.axini.nl/) houdt zich bezig met het grondig testen van complexe systemen. Complex betekent in ons geval lastig te testen. Het kan moeilijk of tijdrovend zijn om een dekkende verzameling testen te maken, om deze uit te voeren of om de uitkomst van de testen te controleren. Het bedrijf is opgezet door Machiel van der Bijl.

In the Formal Methods and Tools (FMT) research group, formal techniques and tools are developed and used as a means to support the development of software. This includes the development of formal theories of concurrency, design methodologies for distributed systems, and correctness assessment using verification or validation techniques.

FMT: http://fmt.cs.utwente.nl

De Tombe

De welbekende kroeg van Scintilla loopt op zijn laatste benen. De studieverenigingen van EWI hebben namelijk samen een nieuw studentenonderkomen gekregen in de vroegere wiskunde bibliotheek naast het Informaticagebouw.

De Tombe was de afgelopen faculteitsdag nog een keer open.